Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
СУ "Гео Милев" - Варна чества 126 години от рождението на своя патрон
Автор: Пламена Николова 11:37 / 15.01.2021Коментари (0)1371
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Гео Милев":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Днес на 15 януари Средно училище "Гео Милев" - Варна чества 126 години от рождението на своя патрон. Учебната година минава под знака на 40 – годишнината от създаването на училището.

Необичайната ситуация изисква и нестандартен подход, затова празникът ще бъде отбелязан присъствено и онлайн.

По традиция денят започна с поднасяне на венец пред бюст- паметника на Гео Милев. Тази година в церемонията участват учениците от първи до четвърти клас, които са в училище. С помощта на своите учители и родители  те се подготвят за празника от месец. Първокласниците са илюстрирали със свои рисунки детски стихове на Гео Милев и Леда Милева. Децата от втори и трети клас са разработили екипни проекти -   постери, албуми и презентации за живота на поета. Учениците от четвърти клас – книжки с произведения на Гео Милев и илюстрации към тях. Четвъртокласниците са направили и  филмче със свои изпълнения на стихове за деца от Гео Милев. В днешния тържествен ден то ще бъде изненада за най-малките ученици от първи и втори клас, които ще имат възможност да видят и чуят изпълненията на своите по-големи приятели.

Всички творчески проекти, създадени за празника са подредени в училището. По традиция в изложбата присъстват и много портрети на поета рисувани от децата. На телевизионните екрани във фоайето презентации, направени от учениците, представят  живота и творчеството на Гео Милев.  Показани са и 3D макети на сградата на училището, подготвени във връзка с 40-годишнината.

Дългото отсъствие от училище на  учениците  от V до  XII клас  не попречи на тяхното желание да се включат в празника. Повече от месец те се подготвят да отбележат  годишнината онлайн. Най-активни са представителите на Ученическия парламент, които споделиха своите идеи със съученици, учители и родители и помогнаха  за тяхното осъществяване.

Те са инициатори за честване на празника под наслов "Моето училище- вчера, днес и утре“. Още в началото на декември те призоваха учениците да влязат в ролята на изследователи,  журналисти, фотографи и  художници. Да потърсят  интересни факти, събития, личности, свързани с историята на   училището  и да ги запишат, да ги запечатат в снимки и видеоклипове,  да ги илюстрират  с рисунки и колажи.

Така за празника се появи електронен вестник, който събира  презентации, есета и рисунки свързани с патрона на училището. В него са представени интервюта направени от учениците с  техни  учители. В тях те споделят  с какви постижения се гордеят, с какви предизвикателства се справят, какво ги разочарова, какво им помага, какво ги вдъхновява. И тъй като вестникът не може да побере всички изпратени материали предстои те да бъдат подредени в електронна книжка.

Ученици от осмите класове са подготвили  кратък видеофилм "Моето училище ми е приятел“, в който  представят откъси от свои  есета  по темата.

В специално подготвено студио, за да даде интервю  гостува директора на училището Албена Павлова. Идеята  е на Стелиян  Демиров от V "а“ клас, който влиза в  ролята на  журналист и  е нарекъл своето "предаване“ 110 минути. Той е подготвил интересни въпроси  и е поканил директора да разкаже за училищния живот, училището и неговото бъдеще. В края на разговора директорът подари на "журналиста“ тениска с надпис "СУ "Гео Милев“ се гордее с теб“, специално изработена за ученици, които работят за издигане престижа на училището, имат високи постижения, печелят престижни награди. Интервюто е записано и ще бъде представено  за празника.

Виртуален празничен концерт е изненадата, която  очаква ученици, учители и родители в този ден.Участниците в него са записали предварително своите изпълнения, които са събрани в общ концерт.  Първо в него се представя  малката пианистка Теодора Генова от  I "г“ клас. Тя изпълнява "Ода на радостта“  от Девета симфония на  Бетховен, която  прославя братството и разбирателството на цялото човечество. В концерта училищната вокална група "Дъга“ изпълнява италианската песен "Санта Лучия“, чийто текст на български е преведен от Гео Милев.

На финала с музикален поздрав, от своя дом, към екипа на училището, учениците и родителите се обръща   Хайгашод Агасян- уважаван и добър приятел на СУ "Гео Милев“.

В очакване да се върнат в класните стаи ученици и учители подготвят следващите инициативи свързани с 40 – годишнината от създаването на училището.

Акцентът, който обединява всички проекти е приятелството. Необичайната ситуация и ограничените контакти накараха всички, особено учениците,  да оценят потребността и силата на разбирателството и приятелството. Доверието създадено между учители, родители и ученици е гаранция, че празници  винаги ще има в голямото семейство на "Гео Милев“.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (398) 13%
Не се справи (581) 19%
Пълна трагедия (1619) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: