Сагата с делото срещу Марешки продължава в Апелативен съд-Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (4)
12:17 / 23.07.2020
4277
Във Варненския апелативен съд започна дело за изнудване срещу подсъдимите Веселин Марешки и Красимира Колева. Производството пред въззивната инстанция е образувано по протест на прокуратурата и жалба на частния обвинител и граждански ищец Асен Миланов, с които се иска отмяна на оправдателна присъда, постановена от Окръжен съд – Варна, съобщават от пресслужбата на Апелативна прокуратура във Варна.

Съдебният състав счете за необходимо да изясни имуществени отношения между двамата подсъдими, каквито в протеста се твърди, че съществуват. Веселин М. и Красимира К. отказаха да дават обяснения. Затова съдът прецени за нужно да установи фактите чрез писмени доказателства и разпит на свидетел, който ще бъде призован.

Предмет на въззивна проверка е присъда от 18 октомври миналата година, с която Варненският окръжен съд е признал за невинен подсъдимия Веселин М. по обвинението, че в периода 9 октомври - 16 ноември 2014 г. с цел да принуди Асен М. да поеме имуществено задължение - да му заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хиляди лв., го заплашил с увреждане на имущество - разрушаване на стопанисваното от него заведение и с друго противозаконно действие с тежки последици - създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност на заведението. Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество и е причинило значителни вреди в размер на 14 838,37 лв. Подсъдимата Красимира К. също е била оправдана.

Срещу Веселин М. е било повдигнато и обвинение за това, че на 15 октомври 2014 г. е причинил на Костадин Костадинов, в качеството му на длъжностно лице - общински съветник, лека телесна повреда. Миналия юни Окръжният съд констатирал, че е настъпила абсолютната погасителна давност за това обвинение и е прекратил  частично наказателното производство. Гражданските искове за 40 хиляди лв - обезщетение за претърпени неимуществени вреди и за 14 838,37 лв – за имуществени вреди, не са били уважени. 

Първата инстанция е стигнала до извод, че не е извършено престъпление. Не са били събрани доказателства, че с поведението си Веселин М. е осъществил заплаха - необходим елемент от престъплението "изнудване“.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня и хронологията на делото: През 2017 г. председателят на първоинстанционния съдебен състав се самоотведе и то беше преразпределено на друг докладчик. Впоследствие бе представено решение на ЦИК, удостоверяващо, че подсъдимият е избран за народен представител и е получил имунитет, което предпоставя промяна в подсъдността на разглеждане на делото. Производството беше прекратено и изпратено по компетентност на Софийския градски съд. ВКС обаче го върна Окръжния съд във Варна. Последва отвод на съдебния състав и избор на нов.

Следващото заседание пред Апелативния съд е насрочено за 14 септември.

Виж коментарите (4)

Още по темата (49):
10.03.2022 Мярка за неотклонение "парична гаранция" при повторното гледане на делото срещу Марешки за изнудване
10.03.2022 Стартира ново разглеждане на делото за изнудване срещу Веселин Марешки
23.04.2021 Съдебната сага срещу Веселин Марешки е на финалната права
17.11.2020 Апелативният съд публикува мотивите си по дело за изнудване срещу Веселин Марешки
14.09.2020 Ефективна присъда и глоба за Марешки, ето колко ще лежи в затвора
11.09.2020 Сагата във Варна с делото срещу Марешки и Колева продължава съвсем скоро
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).