Само два плажа край Варна с кристално чиста вода

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
08:35 / 04.06.2018
7594
Чистотата на водата на варненските плажове се е влошила и само на две ивици качеството им е оценено като отлично. Това става ясно от последния доклад на Европейската агенция за околната среда, показа проверка на Дарик. В проучването, което се прави ежегодно преди началото на всеки летен сезон и има за цел да ориентира туристите, са използвани данни за 2017 г. 

В предишния доклад отлична оценка получиха 13 ивици във Варненска област, от които само плажовете "Морско око" в курорта "Златни пясъци" и "Къмпинг Луна" в Бяла я запазват. 

От "отлично" на "добро" е променено качеството на ивиците в курортите "Св. св. Константин и Елена", "Слънчев ден" и "Златни пясъци", Фичоза, Ветеран, Паша дере, Камчия, Шкорпиловци. В тази категория попада и единственият градски плаж във Варна "Бриз Буните", където предишни години водата беше определяна като изключително чиста.

Качеството на водата на Централният плаж във Варна е оценено като задоволително. В същата категория попадат Южният плаж и този в квартал "Аспарухово".

Водата на Офицерския плаж в морската столица за поредна година е посочена като най-замърсената не само в региона, но и в цяла България.

През последните години значително се е вложило качеството на водите на плажовете в Бяла. Преди те имаха отлични показатели, но според последните данни качеството там е "задоволително". 

На север от Варна повечето ивици имат кристално чиста вода. Изключение правят плажовете "Божурец", "Болата", "Крапец" и "Дуранкулак", където качеството на водата е определено като добро. По Южното Черноморие  ситуацията е сходна и всички ивици имат отлични или добри оценки.

Изследването на Европейската агенция за околната среда обхваща 21 801 крайбрежни и вътрешни места за къпане в цяла Европа. Над 96 % от тях са отговаряли на минималните стандарти за качество на водата, а при 85 % от тях то е отлично. Местата с "лоша“ оценка, каквато има Офицерския плаж във Варна, са 1,4 %.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).