Само със 150 лв. глобиха собственика на "концлагера“ за кучета в "Галата"

Автор: Пламена Николова
Коментари (7)
08:30 / 30.11.2017
11619
Едва 150 лв. глоба ще плати Веселин Лефтеров, собственик на няколко обекта, в които при нечовешки условия са отглеждани кучета от различни породи, за които Varna24.bg писа още през лятото.

Административното наказание "глоба" му е наложено от Варненския Районен съд след наказателно постановление на БАБХ-Варна.

Собственикът на обектите обжалвал постановлението, касаещо един от обектите му, двуетажна къща в частен имот, намиращ се в гр.Варна, ул. "Граф Воронцов" № 2 в кв. Галата, обитаван от него. Там "бизнесменът" отглеждал кучета от малки породи, които били недохранени и без чипове. 

До съдебната сага се стигнало, след като на 22.03.2017г. по повод постъпил сигнал от Варненската Районна прокуратура, служители от ОДБХ-Варна , в присъствието на служители на ІV РУ-Варна, извършили проверка в частния имот.

След като на контролните органи бил осигурен достъп било установено, че на втория етаж в къщата се намират 17 бр. кучета в зряла възраст от дребни породи , а в една от стаите имало две клетки, в които имало майки с по пет малки кученца, бозаещи, на видима възраст около ден-два.

Големите животни били проверени и се установило, че не са идентифицирани с микрочип. Собственикът не могъл да представи техните паспорти, като посочил, че са били иззети от полицейски служители при предходна проверка.

При извършена проверка в информационната система на БАБХ се установило, че не е регистриран развъдник за кучета на адреса.

Припомняме, че при съвместна акция на варненската прокуратура и полицията на 25 май тази година Веселин Лефтеров е задържан и срещу него е образувано досъдебно производство за укриване на данъци от незаконна дейност по развъждане и търговия с кучета, отглеждани при нехуманни условия.

Акцията беше предприета след сигнал на евродепутата Емил Радев.

В няколко приюта, наподобяващи концлагери в с. Звездица и Галата, Васелин е отглеждал 76 кучета, сред които повечето породисти, но и с неизяснен произход. 

Собственикът на зловещите кучкарници е продавал кучетата с фалшиви документи у нас и в чужбина. 

"Получих сигнал за незаконния развъдник от неправителствената организация "Лъки Хънт Фондейшън". Благодаря на полицията, на прокуратурата и в частност на главния прокурор, който също се запозна лично със случая. До развръзката се стигна след неговата намеса и в резултат от професионално реализираната акция на Окръжната прокуратура и Областната дирекция на МВР във Варна. Разследването отне месеци", разказа Емил Радев. 

По думите му нелегалната дейност е генерирала десетки хиляди левове месечно. "Кучетата са продавани чрез няколко сайта, а парите са получавани от фирми, регистрирани на клошари. Документите за произход на животните са били фалшифицирани. Фалшифицирани са били и подписите на варненски ветеринари, така че по случая има множество установени закононарушения", обясни евродепутатът и допълни, че нелегалната търговия с домашни любимци реализира огромни печалби, които стигат до 2 млрд. евро годишно в целия Европейски съюз.

"Състоянието на намерените в развъдника в Звездица около 40 животни е изключително тежко. Те не са получавали никакви адекватни грижи, не са били ваксинирани. Негодните вече да раждат майки са били убивани, а болните малки кученца са давани за храна на прасетата. Ушите и лапите на животните са рязани без упойка, директно с клещите. Това е недопустимо отношение към животните!", категоричен бе Радев и изтъкна необходимостта от ефективна работа от страна на зоополицията.

Очаква се на Веселин Лефтеров да бъдат наложени санкции и за останалите обекти,в които е развивал незаконна и нехуманна търговия с кучета.


Виж коментарите (7)

Още по темата (16):
11.04.2018 Нов концлагер за кучета край Варна! Ужасяващи условия, животинките са хранени с трици
09.02.2018 Lucky Hunt Foundation: Не участвайте в този безсмислен публичен търг на кучета на НАП
08.02.2018 НАП продава на търг кучетата от концлагера в Звездица
05.01.2018 Три от кучетата от концлагера в Малка Чайка са върнати на собственика
27.11.2017 Нови кошмарни разкрития за кучешкия концлагер край Варна
27.11.2017 15 кучета са спасени от ужаса в Малка Чайка
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).