Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Само във Varna24.bg: Шефът на Mall Delta Planet Varna с интересен коментар за пандемията
Автор: Диана Бикова 15:33 / 10.05.2021Коментари (0)4177
© Varna24.bg
Локдауните заради коронавируса са се отразили изключително неблагоприятно на ритейл сектора у нас и са нанесли сериозни удари върху търговските центрове и продавачите и търговците в тях. Това каза в интервю за Varna24.bg Ноах Мааян -  заместник-председател на Българската асоциация на ритейл центрове и мол мениджър на Mall Plovdiv и Delta Planet Varna.

Не може да се направи съпоставка на бизнес ситуацията в Пловдив и във Варна, тъй като пловдивският търговски център е на 12 г., а Mall Delta Planet Varna - на две. "Обикновено един търговски център има нужда от 2 до 4 години, за да заработи в пълна сила. Във Варна от двете години ние загубихме една. В Пловдив ни отне 4 години, за да заработи мола. Въпреки, че Варна е туристически град, миналата година нямаше туристи, тази година вероятно отново няма да има. Mall Delta Planet Varna има спад в приходите си около 35% през 2020 г." - каза Ноах Мааян. 

Клиентите вече са се върнали в мола, въпреки че прекарват по-малко време там. "Всички съобщения на правителството, че търговските центрове са опасни, са напълно неоснователни и това беше много лошо за нас. Ако тук е опасно, какво остава за самолетите, където хората седят един до друг, наредени като сардини? Или в автобусите? В пика на пандемията сме имали по 1200 човека в мола по едно и също време. Ако съотношението е 1 човек на 10 квадратни метра, то посетителите при нас биха могли да бъдат 3500 едновременно. Така че това място не е опасно" - коментира Ноах Мааян.

Още при първия локдаун миналата година в Mall Delta Planet Varna са приложени мерките, въведени в търговските центрове в Европа, тъй като в началото не е било ясно какво трябва да се направи и правителството едва на по-късен етап ги е формулирало. Ръководството самó е поставило по-строги мерки, сред които са 1 човек на 10 кв. м., по-често и повече почистване и дезинфекция на повърхностите, които се докосват от хората, по-голяма дистанция между хората, които чакат извън търговските обекти, поставени са знаци със стрелки за еднопосочно движение на клиентите.

За периодите на локдаун с ограничени посетители в мола наемите са били символични - 1 евро за целия период. След отварянето е направено временно намаление на наемите на онези, които по-трудно се възстановяват. Mall Plovdiv като цяло има 35% спад в приходите за 2020 г., наемателите - горе-долу същия размер, което означава, че и държавата е изгубила същия процент от данъци. Самите търговски центрове не са получили никаква помощ от правителството, само някои от отделните търговци са успели да кандидатстват и да получат.

Бизнесменът допълни, че трябва да се научим да живеем с вируса. "Нашето задължение е да носим маски, задължението на правителството е да ваксинира хората. Няколко държави в света се справиха и 60-80 % от населението е ваксинирано. Ваксините работят - в Израел вчера е имало 8 нови случая и всички те са били неваксинирани лица" - посочи той. Наблюденията му са, че след последното отваряне хората са много по-дисциплинирани относно мерките, носят маски и се пазят. 

5,5 милиона от 9-милионното население на Израел са ваксинирани. В момента се чака одобрение да се започне ваксинация и на деца над 12 години. Ако сега някой замине за Израел, дори да е ваксиниран, той ще бъде поставен под карантина поне за ден, докато излязат резултатите от антигенен или антителен тест. Ноах Мааян  смята, че дори ваксинирането да продължи, борбата с коронавируса не е свършила и трябва да продължаваме да се пазим.

"Най-вероятно един ден това ще се превърне в обикновен грип. Дотогава решенията чрез затваряне не са правилни нито за бизнеса, нито за правителството и бюджета. Ако на пътя умират 1000 човека, никой не е затворил магистралите заради това. Тази пандемия, този вирус е част от нашия живот и трябва да живеем с него" - коментира бизнесменът.

Ноах Мааян притежава "зелен паспорт", издаден в Израел и с него може да се отиде на кино, ресторант, заведение и където и да било в затворено пространство с мерки, без да бъдете ограничавани. Получил го е след ваксинация и валидността му изтича 1 година след ваксинацията, а, когато получиш следващата си ваксина, паспортът ще бъде подновен. 

Цялото интервю с мениджъра на Mall Delta Planet Varna гледайте в прикаченото видео!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: