Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Само във Varna24.bg: Създават Черноморски коридор за електроавтомобили
Автор: Екип Varna24.bg 08:25 / 16.06.2023Коментари (0)1387
©
Черноморски коридор за електромобилност, който покрива над 330 км ивица по крайбрежието на страната, ще бъде създаден у нас, научи единствено Varna24.bg.

По него ще бъде изградена инфраструктура за преминаване на черноморското ни крайбрежието с електромобил, която ще доведе до намаляване на емисиите на парниковите газове и адаптация към климатичните промени.

Тези дейности ще бъдат създадени по Проект BGENVIRONMENT-4.004-0010 "Черноморска Електромобилност“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Програма "Опазване на околната среда и климатични промени" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Те ще бъдат реализирани в 6 черноморски общини, като водеща организация е Община Каварна, а партьори: общините Бяла, Дългопол, Долни Чифлик, Несебър и Приморско, заедно с Асоциация на Българските Черноморски Общини (АБЧО) и Smart Innovation Norway AS, Норвегия.

Общата стойност на проекта е 779.674,75 лв. или 398 641,37 евро, размер на БФП – 767 506,67 лв или 392 419,93 евро. Продължителността е 13 месеца (31. 03. 2023 г. - 30. 04. 2024 г.).

Чрез поредица от обучения, работна визита в Норвегия, проучване и взаимстване на добри практики от държавите донори ще се подобри капацитета на местните власти за планиране на обществено приемливи политики, свързани с адаптацията, прилагане на мерки за предотвратяване или свеждане до минимум на щетите от климатичните промени.

За смекчаване и адаптиране към специфичен за териториите с развит морски туризъм отпечатък на климатичните промени, на територията на общините-партньори ще се приложи демонстрационен модел, наречен "Черноморски коридор за електромобилност", който покрива над 330 км ивица по крайбрежието на страната.

По проекта ще бъдат подготвените обучителни материали и стратегически планове за смекчаване и адаптация към климатичните промени ще са обществено достъпни за всички общински служители и експерти. Ще бъде създадената инфраструктура за преминаване на черноморското ни крайбрежието с електромобил, което ще доведе до намаляване на емисиите на парниковите газове и адаптация към климатичните промени. Интерактивни подкасти ще стимулират местното население да използват устойчив транспорт.

Планираните дейности по проекта са: разпространение на добри практики от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн в областта на адаптация към изменение на климата на местно ниво, разработване и прилагане на мерки за смекчаване и адаптация към климатичните промени в областта на транспорта и др.

За всяка община-партньор ще бъде закупен по 1 електромобил, който ще се използва за предоставяне на общински услуги в областта на социалните дейности, образовието, културата и др.

На територията на всяка община-партньор ще бъде изградена по 1 бр. зарядна станция за електромобили. Така ще се сформира образно, т.н. "Черноморски коридор за електромобилност", който обхваща цялото българско Черноморие. Инсталирането на зарядните станции ще стимулира ползването на електромобили от местното население и ще позволи на българските и чуждестранни туристи да пътуват по цялото Българско Черноморие или да преминават транзитно с електромобили.

Ще бъдат инсталирани соларни панели върху шестте зарядни станции за електромобили - автономност на зарядните станции и възможност за използване на "зелена енергия".

Ще бъдат разработени Общински планове за намаляване на емисиите на парникови газове и адаптация към изменението на климата – всяка община-партньор ще има работната рамка с конкретни мерки за адаптацията към климатичните промени, която ще се изпълнява до 2030.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Лоша инфраструктура във Варна
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: