Само за ден три възрастни жени станаха жертва на ало измами

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:50 / 06.08.2015
740
Три възрастни жени са станали жертва на телефонни измамници вчера, съобщават от пресцентъра на полицията.

В обедните часове е съобщено от 68-годишна жена, че неизвестно лице я въвело в заблуждение, че близък роднина се нуждае от поставяне на ваксина на стойност 2000 лв. Парите са предадени от жената пред дома й в района на Кооперативн пазар. По случая се води досъдебно производство.
 
Около 17:30 часа е съобщено  от 78-годишна жена, че в 07:00 часа сутринта неизвестно лице в телефонен разговор й съобщило, че синът й е катастрофирал и са необходими 2000 лв. за лечението му. Тъжителката предава парите на непознато лице пред блок в квартал "Чайка“. Образувано е досъдебно производство. 

По-късно, около 17:50 часа, е подаден сигнал от 84-годишна жена, че по обяд в телефонен разговор неизвестно лице я въвежда в заблуждение, че дъщеря й е пострадала в автомобилна катастрофа. Поискани са 18800 лв. за лечението й. Възрастната жена предава парите на непознат мъж, като ги поставя в пликове и ги хвърля през балкона на жилището си в кв. "Чайка“. Образувано е досъдебно производство. 


От ОД на МВР - Варна припомнят на гражданите, че
потърпевшите са на такава възраст, че не могат да вникнат в случващото им се по телефона. Затова, всички техни близки трябва да ги информират периодично, като постоянно да им напомнят да не се доверяват на лица от телефонни позвънявания, а да прекъснат връзката, изключвайки телефона от розетката. 

Характерен момент, споделен от някои от потърпевшите е, че според тях са се обаждали на тел. 112. Установено е, че след първоначалното обаждане с искане за пари под някакъв предлог, извършителите на деянието не прекъсват линията на телефона. По този начин при опит на жертвата да подаде сигнал в полицията или на тел. 112, той всъщност говори отново с извършител, при което реално сигнал не е подаден,  информират от МВР.

Желателно е след позвъняване и искане на пари, хората да позвънят на вратата на близък съсед и от неговия телефон да се опитат да позвънят на близък роднина или приятел, който да вземе инициативата в свои ръце. 

В никакъв случай гражданите да не назовават имената и личните си данни, на когото и да било по телефона. Когато някой стане жертва на измама, трябва незабавно да се обърне към най близкото РУМВР. Това важи особено и за неуспешните опити за измами, апелират от полицията.

На възрастните хора трябва да бъде обяснено, че по телефона не биха могли да пострадат, ако затворят слушалката или в директния разговор с измамника изрекат, че това е измамна схема за която са чували по телевизията. Това обстоятелство ще накара мошеникът да се откаже и да позвъни на друг "абонат", припомнят от пресцентъра на полицията.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Община Варна се включва в националната здравна кампания за борба ...
Община Варна кандидатства за 10 млн. лв. за транспорта на града
Секира! 80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската г...
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).