Само за година 865 ученици от Варна са заминали в чужбина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
11:34 / 11.09.2015
2191
865 ученици от Варна и областта са заминали зад граница с родителите си през миналата учебна година, научи репортер на Varna24.bg

Те са два пъти повече от предходната 2012-2013 година, когато в странство със семейството си са отпътували 424 деца. Това коментира Директорът на Регионалния инспекторат по образованието в морската столица Венцислава Генова. 

Статистиката бе част от отчета за изминалата година, който събра на традиционното септемврийско съвещание в община Варна директори на училища и детски градини от Варна и областта.

Стана ясно, че поради липса на интерес от страна на деца и родители за тази учебна година са закрити 13 училищни паралелки. Често интересите и нуждите от квалифицирани кадри на бизнеса в областта и предпочитанията на учениците се разминавали.

"2014-2015 г. беше много трудна и много успешна година, но тя ни даде увереност, че българското образование ще го бъде. Нека му благодарим, че е консервативно, но е обвито в една златна броня. Нека не позволяваме тя да стане тенекиена", каза при откриването на срещата шефката на инспектората.

"Работихме и ще продължаваме да работим за намаляване на броя на преждевременно напускащите ученици, за подобряване на материалната база и опазване живота и здравето на децата", допълни я Лидия Христова, директор на Дирекция "Образование и младежки дейности" в община Варна. Тя подчерта, че трябва да се намери баланс между новите професии, в които се обучават подрастващите и нуждите на икономиката в региона.

По думите на Венцислава Генова 90% от обществеността в страната имала негативно отношение към образователната ни система. Като слабости бяха отчетени неадекватните учебни програми, учебниците, пълни с грешки, учителите-подсказвачи и подарените оценки. Като проблеми в системата бяха споменати също ниската мотивация на учениците за учене, както и занижената мотивация на учителите за преподаване. Застаряването на учителите също се оказва фактор в учебния процес. Остарелите методи на преподаване и материалната база също допринасят за качеството на обучението, допълни Генова.

Стана известно, че най-многобройни са основните училища в областта , в които броят на учениците е от 200 до 500 . Профилът на варненският учител бил жена на възраст между 47 и 50 години с клас квалификация и стаж около 22 години.

С гордост бе отчетено, че Варна е на трето място в страната по резултати от Държавният зрелостен изпит.

Трябва да се работи обаче по-усилено за завишаване интереса и постиженията на учениците при полагането на държавните изпити по професия.

През изминалата 2014-2015 г. учебна година поради икономически и социални причини от училище във варненско са отпаднали 135 деца, като 23 са от Варна, а останалите от областта. Едва 16 деца са били върнати в системата.

Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).