Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Самоубийствата сред българите стигат критично високи нива
Автор: Екип Varna24.bg 13:20 / 09.09.2010Коментари (0)784
© Varna24.bg
Суицидните действия са сложен психо-социален феномен. Той отразява тенденциите в обществото, особено в условия на социална трансформация и икономическа криза. Самоубийствата и суицидните опити са универсални показатели за самодеструктивното поведение на хората. Във връзка с това e необходимо специално и задълбочено проучване на суицидното поведение от страна на медици, социолози и психолози. Специален доклад по темата подготвиха от РИОКОЗ Варна, който публикуваме във Varna24.bg.

Специалисти от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) - Варна и Дирекция "Опазване на общественото здраве" към РИОКОЗ - Варна обработиха и систематизираха данните от наличната документация в Регионалния център по здравеопазване (РЦЗ) - Варна, като карти и съобщения за суицидно действие и съобщения за смърт през периода 2005 - 2009 година. Коефициента за самоубиства за същия период се определя от общото число на суициди в региона на 100 000 души население.

Според критериите на СЗО средното ниво на суицидна смъртност е в границите 6,5 - 13,0 на 100 000 души. В България общия брой самоубийства е 12 и попада в определените граници, но при мъжете суицидната смъртност е с високи нива и достига критичния праг (20 случая на 100 000 души).

Варненският регион е на 10 място в класацията по суицидна смъртност спрямо другите региони. През 2008 година Варненска област попада във високото ниво според критериите на СЗО, отново с превес на мъжките самоубийства (фиг.2)

В нашето проучване се доказва всеобщата тенденция за превес на суицидната смъртност сред мъжете - около 2,5 пъти повече в сравнение с жените. Високата свръхсуицидалност сред мъжете може да се обясни с използваните способи за самоубийство. Мъжете прибягват до "по-сигурни" методи като самообесване 59,9%, хвърляне от височина 16,2%, огнестрелно оръжие 4,2%, удавяния 3,5%. Жените използват по-често "пасивни" средства - самоотравяне с лекарства 5,6% или химични средства 3,5%.

Вероятно по-силния пол е по-уязвим и по-трудно приспособяем към ежедневните стресови ситуации. Мъжете в трудоспособна възраст, имащи сигурността на работата си, по-трудно възприемат нейната загуба и невъзможността да изхранват семейството си след спиране на трудовото им възнаграждение. Освен това от загубата на работа и излизането в пенсия произтичат по-малкото социални контакти, късат се социалните връзки, губи се чувството за идентичност и социална значимост, появява се състояние на безпомощност и всичко това стимулира към самоубийство.

Във Варненска област средната възраст на самоубилите се е 59,7 ± 1,6 години. Наблюдава се тревожна тенденция към "подмладяване" на самоубийствата. За пет годишен период средната възраст намалява като достига до 54,9 години, т.е. това са все още трудоспособните и активни хора, независимо че с най-голям относителен дял са хората в пенсионна възраст 62,5%.

Относителният дял на самоубийствата сред семейните е най-висок - 38,3%, но спрямо останалата част на самотните хора - овдовели, несемейни, разведени съставляват 1/3 от случаите. Вероятно не само силният емоционален стрес след загуба на партньора, но затрудненията и отговорностите, с които самотният човек трябва да се справя са важен фактор за висок суициден риск.

Важен фактор за самоубийство се явява географската, социалната или емоционална изолация. С повишените темпове на урбанизация и миграция, семейството, приятелите и колектива, които придават смисъл на живота намаляват. С отслабване на тези социални връзки нивото на самоубийства се повишава.

Самоубийствата сред градското население във Варненския регион са над 3 пъти повече в сравнение с тези в селата, в съотношение 3,3:1,0. Високото ниво на градска суицидност е свързано вероятно с обяснението, че 83% от населението е съсредоточено в промишлената агломерация Варна - Девня. В основата на миграцията е подобряване на социално-икономическото положение, но надеждите на хората не винаги се сбъдват в големия град. Тези, които не могат да реализират мечтите си е възможно до прибегнат към самоубийство.

Пряка връзка със самоубийствата има миграцията, загубата на работа или излизането в пенсия, които снижават социалния статус на човека. При тези хора, които са попаднали в непознато обкръжение, наред с дефицита в междуличностните отношения, много бързо се появява чувство на безнадеждност и безпомощност.

За периода 2005 - 2009 година от отчетените медико-статистически формуляри са регистрирани 750 опита за самоубийство във Варненския регион. Съотношението на опитите за самоубийство спрямо регистрираната суицидна смъртност е 4:1. Това означава, че през годините всяка седмица средно 3 души посягат на собствения си живот.

В динамиката на суицидните опити през посочените години няма ясно определена тенденция. Най-висок ръст има през 2006 и 2008 година - около 40,0 на 100 000 души население, а най-нисък е показателят през 2005 година - 22,3 на 100 000 души .

Както и при самоубийствата с летален изход, така и при суицидните опити е налице голям превес на градското население. Относителният дял на тази група е 82,1% за града и 17,9% за селото или в съотношение 4,5:1,0.

В сравнение със суицидната смъртност ситуацията при опитите за самоубийство е съвсем различна. Според чужди автори жените извършват 2-3 пъти по-често суицидни опити от мъжете. За област Варна съотношението жени : мъже е средно 1,9:1,0 при средно за страната 2,5:1,0, като съотношението се запазва през годините в полза на жените (фиг.4).


Съотношението мъже и жени в общата структура на незавършените самоубийства за петгодишния период съставлява - 34,8% за мъжете и 65,2% за жените. Тази тенденция отчетливо показва, че опитите за самоубийство сред жените са повече в сравнение с мъжете .

Анализът показва, че най-предразположени към суицидни опити са 15-24 годишните с пик 15-19 годишна възраст. Почти еднакво е нивото в групата на 40-60 годишните и отново има покачване на суицидната активност след 70 годишна възраст. При децата до 15 годишна възраст също има случаи на суицидни опити - 3,1%.

От анализа се доказа, че опитите за самоубийство са особено разпространени сред млади хора във възрастта до 35 години - 48,8%.

Широкото разпространение на суицидни опити сред младежите се обяснява със специфичните възрастови изменения, настъпващи в пубертета. Те са по-податливи на фрустрация, което също повишава риска за суициден опит. Поради емоционалната и социалната си незрялост и липса на жизнен опит имат по-ограничени възможности да се справят и да намират адаптивни решения.

Важна особеност при опитите за самоубийство представлява способа за неговото осъществяване. В 80% случаите са свързани със медикаментозни самоотравяния, следвани от тези с химически вещества - едва 7,4%. Използването на тези средства за самоубийство е с висок риск. Следователно усилията на суицидопрофилактиката трябва да бъдат насочени към ограничаване на достъпа до лекарства и токсични вещества.

От честотата на използваните способи следва, че в повечето случаи суицидните опити се извършват демонстративно, т.е. суициданта не си поставя за цел прекратяване на живота си. Целта е да привлече вниманието на околните към себе си и така да "отвърне на удара", нанесен му от другия участник в конфликта.

Доказа се категоричен превес на демонстративните опити - 50,8%. Спонтанните, импулсивни и предварително необмислени опити са 10,8%. Предположението, че се "практикуват" от най-уязвимата възрастова група на 15 - 19 годишните, потвърждава хипотезата, че младите парасуициданти нямат формирано у себе си желание непременно да напуснат този свят - те само демонстрират. Това е вик за помощ, който никога не трябва да бъде игнориран или подценяван като проява на "излишна драматичност" или временна обърканост.

В същото време хора с начално, основно, средно образование и тези без образование са 7 пъти повече от хората с висше образование. Причината вероятно е и занижена удовлетвореност от ниското ниво на професионална реализация и ангажираност.

Анализът на непосредствената свързаност с нивото на образование и сферата на професионална заетост свидетелстват за това, че повече от половината - 56,7% от извършилите суициден опит нямат постоянна работа. В тази група са безработни, учащи и домакини.

С най-голям относителен дял са безработните - 22,7% . Ясно е какво причинява безработицата в днешни дни. А оттам и липса на финансови средства, на самочувствие, на авторитет. Безработицата може да причини много проблеми и със сигурност е един от основните подтици за суицидно поведение, особено в днешни дни.

Отсъствието на постоянен източник на доход у повечето парасуициданти говори за възможността социално-икономическото неблагополучие да е фактор за рисково суицидно поведение. Това се потвърждава и от динамиката на брой самоубийства в региона сред хората, които се категоризират с нисък социално-икономически статус - бедни и социално слаби.

Данните за семейното положение на направилите опит за самоубийство показват, че за периода 2005 - 2009 година делът на несемейните е малко по-висок от този на семейните. Но заедно с групата на разведените и вдовците съставляват повече от половината случаи, което отново потвърждава защитната функция на семейството.

Основни мотиви за суициден риск най-често са породени от дисхармонията в междуличностните отношения - 44,3%. С най-голяма относителна тежест са конфликтите в семейството - 40,2%. Романтичните мотиви като несподелена любов, раздяла с любим и загуба на близък човек съставляват 15%. Наличието на тежко соматично заболяване и страдание е рисков фактор в 3,8% от случаите. Психичните заболявания като сериозен мотиватор се явяват в 10,7% от регистрираните случаи.

Суицидната активност има сезонност и определена времева цикличност. Според проучените данни суицидните опити се осъществяват по-често през лятото и есента. Най-голяма честота се регистрира през месеците юли, август и ноември.

Значение има и мястото на извършване на самоубийствата.. Резултатите показват, че в 90,4% от случаите опитите се извършват в собствения дом, 3% - в друг дом и 4% - навън. Деянието оставя негативен отпечатък върху семейството и приятелите.

На всички регистрирани случаи е оказана медицинска помощ. За близо половината от случаите са ангажирани екипите на ЦСМП - Варна. Квалифициран медицински персонал оказва необходимата спешна намеса на местопроизшествието и по време на транспорта до евентуалната хоспитализация. Спасяването на още един човешки живот изисква голям материален, финансов и човешки ресурс. Освен на близките, суицидното поведение нанася негативни последици и върху медицинския персонал, подложен на стрес и огромна отговорност.

Специалистите на СЗО предлагат различни промени в обкръжаващата среда с цел ограничаване на достъпа до средствата и способите за самоубийство, а именно :
• ограждения на високите мостове
• ограждения на покривите и горните площадки на високите сгради
• ограничен достъп до токсични препарати в т.ч.пестициди, особено сред земеделските стопани
• намаляване на достъпа до огнестрелни оръжия, особено за хора от рисковите групи
• строг контрол над изписването и отпускането на медикаменти със специално предназначение
• максимално ограничаване на лекарствата, отпускани без рецепта
• разработване на регионални програми на база на Националната програма
• създаване на центрове по превенция на суцидните опити
• създаване на групи за подкрепа на хората, преживели самоубийство на близък
• подобряване на партньорството и сътрудничеството между съответните учреждения









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: