Самозванци опитали да командват доброволците в "Аспарухово"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:36 / 01.07.2014
1875
При разчистването на "Аспарухово" са засечени няколко случая на самозвани координатори на доброволците. Това разкриха от Областното ръководство на БЧК.

Един от най-фрапиращите случаи е на жена, която се разпореждала и давала задачи на доброволците, събиращи се около пункта на БЧК пред кметството, предаде Дарик. На въпрос кого представлява, тя отговорила, че е доброволец. Жената била помолена да напусне района, при което започнала да обижда и заплашва, разказа директорът на БЧК-Варна Илко Раев.

Заради липсата на координация между неправителствените структури доброволци са били изпращани да вадят багаж от къщи, подлежащи на събаряне, посочи Раев, който лично се намесил, за да извади доброволците.

"В такива места влиза само Гражданска защита, Пожарната или представители на социални служби, които са застраховани, уточни шефът на БЧК.

"Имаше желание някой да яхне вълната. Ние не искаме, имаме си начин, по който работим", изтъкна Илко Раев.

Осигуряват черна и бяла техника за пострадалите

Следващите два етапа от помощта на БЧК за пострадалия варненски квартал ще са осигуряване на ремонтни дейности по възстановяване на домовете, които няма да бъдат събаряни, и набавяне на унищожената по време на наводнението покъщнина. До дни ще започне раздаването на черна и бяла техника, както и кухненско оборудване. Над 10 спонсори са заявили готовност да осигурят необходимите електроуреди и оборудване.

Необходим е склад за бедствия и аварии

БЧК-Варна продължава да настоява спешно да им бъде осигурено складово помещение, в което да се събират даренията. Необходима е складова площ между 500 и 700 кв.м. За целта до представителите на местната и централната власт още преди няколко години са изпратени писма, уточни Илко Раев.

В момента семинарните зали и коридорите в централата на БЧК на ул."Братя Шкорпил" са превърнати в складове. Останалите дарения се складират в помещения, осигурени от БЧК по приятелска линия. Не се знае обаче до кога ще могат да се ползват.

До часове от варненската митница ще бъдат освободени два тира с помощи от турския град Бурса. А доставката на черна и бяла техника ще започне от утре.

Има нужда от пръскачки

Днес в "Аспарухово" има нужда от лозарски пръскачки. Със съответните дезинфекционни химикали ще се пръскат улици, дворове, тревни площи, детски градини и др., обявиха от БЧК.

От днес хуманитарната организация започва раздаването на пакетирани помощи. То ще става по адреси и предварителни изготвени списъци, съвместно с община Варна и Социално подпомагане. В пакетите има хигиенни препарати, консервирани храни, завивки, кърпи и бельо.


Виж коментарите (1)

Още по темата (444):
20.06.2021 Младежи посветиха изложба на трагедията в "Аспарухово" преди 7 години
19.06.2020 6 години от потопа в "Аспарухово", отнел живота на 13 души
13.08.2019 Община Варна дава близо 1 млн.лв. за система, предупреждаваща за наводнения
19.06.2019 5 г. от трагедията в "Аспарухово"! Вижте какво показа ситуационната
експертиза
12.04.2019 Жена, загубила 8 близки при потопа в "Аспарухово", осъди Общината за над 23 000 лв.
29.08.2018 Потърпевши търсят справедливост след трагедията в "Аспарухово"
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).