Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Санирането на половината блокове във Варна се отлага
Автор: Екип Varna24.bg 12:51 / 24.11.2016Коментари (0)886
©
Санирането на половината блокове във Варна, чиито сдружения са подали документи за безвъзмездно финансиране, се отлага на този етап. Причината е изчерпаният ресурс на националната програма за енергийна ефективност и временното преустановяване на сключване на нови договори.

Регистрираните сдружения на собственици в морската столица са 76, от които 39 имат сключени договори с Българската банка за развитие (ББР) и за тях има гарантирано финансиране. То възлиза на общо 39 млн. лв. или средно по 1 млн. лв. на всеки одобрен блок, обясни пред Дарик зам.кметът на Варна Христо Иванов.

Останалите 37 сдружения ще трябва да разчитат, че в републиканския бюджет за следващата година ще бъдат заложени пари за продължение на програмата. Техническата документация на повечето от блоковете вече е била изпратени в ББР за сключване на договори, но подписването им се отлага за неясно кога.

В район "Младост" има най-много регистрирани сдружения - 36. В "Приморски" те са 13, в "Одесос" - 11, в "Аспарухово" - 10, а във "Владислав Варненчик" - едва 6.

"При положение, че във Варна има над 1000 сгради, отговарящи на изискванията, значи сме на много нисък процент. Това е много неприятно, защото програмата има няколко ефекта. Прекият ефект е за домакинствата - сградата придобива добър външен вид, има икономия за ел. енергия, извършват се ремонти, за които собствениците трудно биха събрали средства. Другият ефект е, че парите по програмата остават в държавата. Колкото повече обекти има в един град, толкова повече работа имат строителните фирми и много хора ще бъдат ангажирани покрай дейностите", каза още Христо Иванов.

Зам.-кметът съветва собствениците, които вече са започнали да събират документи за кандидатстване, да не преустановяват подготвянето им заради временното спиране на програмата.

Всеки от блоковете, за които финансирането е гарантирано, ще бъде санирани от различна фирма. Първите сгради трябва да бъдат завършени в началото на следващата година, добави Христо Иванов. Той признава ще, че стартът на строителните дейности във Варна се е забавил. Сред причините били процедурите на обявените обществени поръчки и решението на местната администрация първо да се сключат рамкови споразумения с фирми за изработка на паспорти на сградите и извършване на енергиен одит. Това обаче после улеснявало и съкращавало сроковете за проектиране на заданията и обявяване на процедурите за избор на изпълнител.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: