Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Санитарната сеч разкри олющените фасади на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:21 / 17.04.2015Коментари (0)520
©
Драстичното рязане на клони във Варна доста загрози уличните дървета, с които морският град иначе много се гордее. Някои вече се оплакаха, че това лято ще се чудят къде да търсят сянка, но това може да се приеме и като "бял кахър". За съжаление, санитарната сеч разкри друг неприятен факт. Той е, че фасадите на много централни сгради са в плачевно състояние. Олющените стени, рушащите се покриви и улуците, в които растат като в саксия саморасляци от по метър, вече няма къде да се скрият.

Кастренето на растителността ни накара да видим реалното състояние на сградите, които трябва да определят архитектурния облик на Варна. Ако то беше добро, общинската акция можеше да помогне за раздвижването на пазара на имоти. Но се оказва, че в т.нар. морска столица има малко стари, а и нови къщи, в които да ти се прииска да живееш в сегашния им вид. Собствениците на тези сгради, които почти без изключение са частни, май трябва добре да огледат положението и да вземат мерки. Дали ще го направят, е въпрос не само на практически интерес да поддържаш собствеността си в добро състояние, но и на защита на честта им, поне пред съседите, а и пред обществото като цяло.

За съжаление, да браним правата си и заедно с това някак си да забравяме, че имаме и задължения, е типично явление за съвремието ни. Поддръжката на фасадата на една сграда в добро състояние изисква средства, които собствениците им невинаги отделят с охота. Често те се отказват от ремонтите с презумпцията, че никой не може да ги задължи да инвестират в собствения си имот насила. Това обаче не е съвсем така.

Общината може да принуди собствениците да ремонтират
Общината и другите институции, отговарящи за инфраструктурата и състоянието на сградите, имат правомощия да изискват град като Варна да изглежда по-добре. Въпрос на управленска воля е тези изисквания да се прилагат. Преди време варненски управници дори се хвалиха, че има механизъм, по който общината сама да извършва ремонтите на сградите, а след това да задължи частния собственик да го плати. Не се знае обаче дали тази схема изобщо е прилагана или съществува само на теория. Може би е добре да се припомни, че собствениците на сгради в големите европейски градове са заставени да изпълняват сериозен набор от задължения. Да не се простира пране с изглед към улицата е само първото, което идва наум. При всички положения за поддържането на фасадите се прави много повече от това, на което сме свидетели във Варна. А именно - да се опъне една предупредителна лента, която да подсказва, че парче архитектурна история може да се стовари всеки момент на главата ти.

Източник: "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: