Седмица на пожарната безопасност във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:33 / 07.09.2015
723
По случай професионалния празник на пожарникарите (14 септември) е обявена "Седмица на пожарната безопасност", която ще се състои от 07.09.2015 г. до 14.09.2015 г., съобщават от пресцентъра на варненската полиция.

В миналото, честването на професионалния празник на пожарникарите от страната е отбелязвано на различни църковни празници: Спасовден, Арахангеловден, Гергьовден, Опална неделя, Богоявление и Илинден.
На 14.09.1905 г. в гр. София е свикан Първият пожарникарски събор. На него присъстват 17 пожарни командири от страната и 10 любители на противопожарното дело в България. Един от участниците е и варненския пожарен командир по това време (1900 - 1910 г.) - Дончо Николов Катранджиев.

Съборът продължава 5 дни и на него са обсъдени много въпроси за бъдещото изграждане на противопожарните служби в страната. От името на всички делегати е изпратено писмо до Министъра на вътрешните работи, в което се настоява той да съдейства за сформирането на пожарните структури в държавата.

С решение № 385 на Министерския съвет от 13.09.1995 г датата 14 септември е определена за професионален празник на пожарникаря.
"Седмица на пожарната безопасност" е едно признание за високата обществена значимост на една от най-тежките, най-рисковите и същевременно от най-хуманните професии - професията на пожарникаря.
Празничните дни ще бъдат съпътствани от различни събития, които ще допринесат за популяризиране работата на огнеборците и спасителите. 

На 10 и 11 септември са организирани демонстративни занятия в детски заведения на територията на община Варна и в областта - ЦДГ № 44 "Крилатко" - ж к. Възраждане; ЦДГ № 6 "Златно зрънце" - ж.к. Младост ; ОДЗ "Люляче"- ж.к. "Галата"; ЦДГ "Морски свят" - ж.к. "Аспарухово"; ЦДГ "Пинокио" - ж.к. "Аспарухово"; ОДЗ ,,Детство мое" - гр. Аксаково; ОДЗ №36 ,,Ран Босилек" - с. Тополи.

На 10 септември, от 10:30 часа, се предвижда да бъде проведена демонстрация на открито пред сградата на РСПБЗН - Девня. Планирано е проиграване на планове по защита на населението с изпълнителната власт и демонстративно провеждане пред обществото на тактико - техническо занятие с показване способностите на силите и средствата за реагиране при пожари.

Отново на 10 септември, на площада пред Община Дългопол, е предвидено обществено представяне на обновената техника и нейните тактико-технически възможности на Районната служба, което ще се проведе от 10:00 часа. 

На следващия ден, в Провадия, от 11:30 часа, ще се проведе демонстративно занятие пред сградата на Художествена галерия и покрива на магазини на ТПК "Д. Чавгънов" в града. Преди това, от 10:00 часа, деца от групите на ЦДГ "Пролет" и ОДЗ "Снежанка" - участници в конкурс за рисунка на противопожарна тематика, ще рисуват на асфалт пред Художествената галерия. За най-добрите рисунки са предвидени награди. 


Работата на огнеборците и на спасителите е отговорност, която всеки един от тях избира и призвание, което всеки един от тях, е готов да брани и отстоява. Това е служба към обществото на смелите и сърцатите.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...
Огромен комплекс край Варна е почти готов. Близо е до плажната ив...
Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на биз...
Отнеха титлата "Мис България" от варненската хубавица Елизабет Кр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).