Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Седмица на православната книга ще се проведе във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:32 / 04.09.2015Коментари (0)945
©
От 7 до 13 септември във Врана за 17-та поредна година ще се проведе международният форум Седмица на православната книга. Седмицата се организира от Варненска и Великопреславска света митрополия със съдействието на Община Варна и е традиционно събитие в културния и църковния живот на града.

Целта на събитието е да се съберат автори, издатели и читатели на православни книги от целия свят за среща и дискусия по актуални въпроси от живота на обществото и Църквата. През изминалите години на форума са участвали духовници, автори и издатели от Гърция, Русия, Сърбия, Черна Гора, Румъния, Украйна, Германия и др. 

Основната тема на Седмицата тази година е "Мисията на Църквата за спасението на човека". Освен представяне на нови книги в рамките на програмата са включени богословска конференция на тема "Въцърковяването и катехизацията" и семинар по въпросите на православната педагогика.

Тази година цялото събитие е свързано отново с 1150-та годишнина от Покръстването на България. Отбелязването й започна за първи път в цяла България на Седмицата на православната книга през септември 2014 г. и продължи през цялата 2015 година, тъй като Покръстването на България не е било еднократен процес, който е извършен веднъж завинаги, а е дело на всяко поколение. 

Затова основна тема на Седмицата на православната книга тази година е - "Мисията на Църквата за спасението на човека", а на 9 септември ще се проведе богословска конференция, посветена на катехизацията и въцърковяването, т. е. на подготовката за Свето Кръщение и за приобщавана към Църковната общност.

През тази година се навършват и 175 години от раждането на Варненския и Преславски митрополит Симеон. Във връзка с това Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан на откриването на Седмицата на 7-ми септември ще изнесе беседа, посветена на личността и делото на "последния български възрожденец". Митрополит Симеон е известен с големия си принос за духовното и просветното дело във Варненска епархия. 

Той провежда през 1873 г. в Шумен първия събор на учителите във Варненска епархия, на който се решава да се уеднакви началото и краят на учебната година и да се унифицират учебните програми. По-късно Българската екзархия препоръчва решенията на Шуменския учителски събор на всички други епархии и така в крайна сметка на Митрополит Симеон дължим началото на учебната година да бъде на 15 септември - веднага след 14 септември - Кръстовден, и нейната продължителност от 9 месеца, в което има вложена дълбоката връзка с Кръста Христов и с бременността и раждането на новия човек след всяка учебна година. 

Семинарът за християнската педагогика ще постави въпроси и ще търси отговори за православното възпитание и образование на децата днес, в началото на свръхосветскостения 21 век.

Специален акцент в програмата на Седмицата тази година е гостуването на Лимасолския Митрополит Атанасий от Кипърската Архиепископия, който е духовен ученик на наскоро канонизирания атонски монах св. Паисий Светогорец. Митрополит Атанасий е един от най-превежданите в света християнски духовници. На 11 септември ще бъдат представени две нови негови книги на български език, в които се говори за автентичния духовен опит на Света Гора, почерпан в годините на духовно послушание в градината на св. Богородица. 

Черногорският Митрополит Амфилохий ще представи своята книга "Косовски дневници" - за духовното си служение в Косово по време на войната през 1999 г., и документалния филм по тази книга "Вие отивайте, аз не искам". Той е ученик на св. Юстин Попович и също е един от най-известните православни духовници и богослови днес.

В съпътстващата програма тази година ще бъдат представени два филма, за двама големи подвижници на 20 век от руската емиграция, които са живели в България - схиигумения Мария Докторова и архиепископ Серафим Соболев. Това са две личности, които са оставили дълбок отпечатък в духовния живот на България през XX век и които скоро ще бъдат канонизирани.

В рамките на проявата ще се проведат два концерта на православни песнопения, които ще изпълни сборен хор с ръководител Андрей Касабов - докторант по църковно пеене, и ще бъде открита фотоизложба във фоайето на Пленарна зала на Община Врана, посветена на поклонническия път "Рилския чудотворец", провел се за шеста поредна година от 1 до 6 август 2015 г.

Домакин на Седмицата на православната книга за втора поредна година ще бъде Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан, с благословението на който се провежда това важно за нашия град и за Църквата духовно и културно събитие.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: