Седмицата на православната книга се провежда във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:20 / 06.09.2010
723
Започва Седмицата на православната книга, която се провежда за дванадесети. Форумът се организира от 1998 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

Дванадесет години проявата е част от културния живот на гр. Варна и събира автори и издатели на православна литература от цял свят.

Темата на семинара тази година е "Исихастката традиция и съвременния църковен живот" и ще събере изтъкнати богослови от цял свят.

Варненска и Великопреславска св. Митрополия като основен организатор на "Седмицата на православната книга" вижда в проявата продължение на традицията за църковна просвета и култура, заложени от учениците на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, основали Преславската книжовна школа.

Тазгодишното издание на Седмица на православната книга е богато с многобройните гости, които са, както от традиционно православни страни като Гърция и Русия, така и от католическите държави Полша и Чехия.

С лекции и свои издания от чужбина ще участват, Архиепископа на Прага и Митрополита на Чешките и Словашките земи Христофор, Черногорско-Приморския Митрополит Амфилохий (Радович) - Сръбска православна църква, Сливенския Митрополит Иоаникий, архимандрит Йосиф - игумен на манастира "Ксиропотам", Света Гора, Атон, доц. архимандрит Никодимос Скретас от Богословския факултет на Солунския университет, архимандрит д-р Варсонофий (Дорошкевич) - Полска православна църква, проф. прот. Василиос Калиакманис от Богословския факултет на Солунския университет, свещеник Кирил Краснощеков от Саратовска епархия на Руската православна църква, свещ. Йоан Карамихалев от храм "Св. София" - гр. София, проф. Георги Мандзаридис, Богословски Факултет на Солунския университет.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
12.09.2010 Със Света Божествена литургия завърши 12-тото издание на Седмицата на православната книга 2010 в град Варна
11.09.2010 Продължава 12-ото издание на международния форум Седмица на православната книга във Варна
09.09.2010 Продължава международния форум Седмица на православната книга
08.09.2010 Две лекции в третия ден на Седмицата на православната книга
31.08.2010 Орагнизират Седмицата на православната книга за 12-ти път
Още новини от Новини от Варна:
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).