Седмото издание на "Сontempo" се провежда във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:37 / 29.04.2015
888
Във Варна започна Седмото издание на международния фестивал за съвременно изкуство Contempo. До 10 май на 15 места в града - галерии и алтернативни пространства ще се състоят над 20 събития - самостоятелни изложби, кураторски проекти, видео прожекции, пърформанси, отворени дискусии, срещи с артисти, уъркшопи и демонстрации. Изданието поставя акцент върху скулптурата и пластичните форми. Участват над 100 творци от България, Германия, Финландия, Швеция, Франция, Литва, Италия, Полша, Белгия и др.

Основно събитие е Международната скулптурна среща, в която участват творци от Италия, Германия, Полша, Литва и България. Темата на форума е "FRЕEДОМ" - каламбур между английската дума "свобода" и българската дума "дом", съобщи Дора Дончева, артистичен директор на фестивал Contempo.

В ресторант "Морското казино" на входа на Морската градина от 30 април до 10 май в десет отворени за публиката ателиета творците ще създадат монументални произведения в камък и дърво. Събитието е организирано като творческа резиденция, като форматът е отворен за публиката в рамките на целия период, а пространството е организирано като 10 отворени ателиета по скулптура в камък и дърво. В девет от тях авторите ще работят непосредствено пред варненци, а в десето - ще се провеждат уъркшопи по скулптура в традиционни и нетрадиционни материали, предназначени за ученици и студенти. Творческите лаборатории ще се ръководят от гостуващите артисти.

Новосъздадените монументални произведения ще останат във Варна, като част от културното ни наследство и ще красят градските паркове. Двуезичен илюстрован каталог ще документира събитието.

Фестивалната програма на contempo 7 представя различните лица на скулптурата днес. От рисунката и идейния проект през превъплъщенията на материята в камък, метал и дърво до инсталации и експерименталните дизайнерски решения на повече от 100 творци от България и чужбина са част от фестивалните предложения, като изложба- портрети от фонда на Градска художествена галерия, повдига завесата към непознати творби на едни от най-големите български класици, а представителна изложба на варненските скулптури разкрива развитието и тенденциите в жанра.

Предвидена е и изложби на най- младите автори, експериментални материали, светлинни инсталации, дизайн и алтернативни творчески решения пренасят публиката в бъдещето.. В програмата са включени още и инсталации от нестандартни материали и светлина на художници от България, Финландия и Франция.

Международният фестивал за съвременно изкуство contempo е създаден по идея на художничката Рая Георгиева /1978-2009/ и се организира от фондация "Рая Георгиева" от октомври 2009 година. Партньори на форума са варненските частни галерии и културни институции и организации. Събитието се подкрепя от фонд "Култура" на Община -Варна, множество бизнес структури и неправителствени организации.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Секира! 80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската г...
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).