Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Сега е моментът! Гласувайте за варненската фондация "Радост за нашите деца" в "Промяната"!
Автор: Пламена Николова 13:09 / 07.10.2022Коментари (0)1737
Както Varna24.bg съобщи, след пет етапа на селекция, бяха избрани петимата финалисти в деветото издание на "Промяната" – най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг груп в партньорство с фондация Reach for change. Сред тях е и варненската фондация "Радост за нашите деца", която можем да подкрепим, като гласуваме за тях в надпреварата!

Фондация "Радост за нашите деца“ се е посветила на развитието на трудови умения на деца и младежи с нетипично развитие и различен тип физически и интелектуални затруднения. Движеща сила в организацията са Нари Банкова - председател на фондацията, майка на четири деца, едно от които с диагноза детска церебрална парализа (ДЦП) и Елизабет Чешмеджиева – координатор и майка на момче със синдрома на Аспергер.

Двете жени са посветили живота си на каузата деца с различни затруднения да бъдат обучени на трудова дейност, която отговаря на техните възможности. По този начин те могат да достигнат частична или пълна независимост от социалните помощи в зряла възраст, съобщава Нова тв.

Един от многото проблеми, с които майките на деца в неравностойно положение като Нари и Елизабет се сблъскват, е социалната изолация в почти всички аспекти на живота на хората с различни затруднения. От фондацията са установили, че социалният модел в България няма работещо практическо решение в национален мащаб, което да развитие индивидуалните умения на децата, така че да не остават напълно зависими от социалната помощ след навършване на пълнолетие. Липсват и общоприложими практики за работещи алтернативи за полагане на платен труд за младежите с различен тип затруднения.

Решението, което двете майки откриват, e разработване на програма за трудова реализация на младежи с дефицити, с фокус върху индивидуалните умения на всяко едно дете/младеж по отделно.

Те създават социално предприятие - пекарна в град Варна, в която деца и младежи плавно развиват трудови умения в конкретна трудова дейност в защитена среда. Там младите хора придобиват знания и опит, за които могат да получат съответно възнаграждение за положения труд. Подходът и моделът на обучение на Фондация "Радост за нашите деца“ е съобразен с индивидуалните възможности на всеки младеж, така че той/тя да бъдат полезни на себе си и на обществото.

Досегашният опит на фондацията показва, че младежите заети с трудова дейност в тяхното социално предприятие усвояват успешно нови умения и създават собствена продукция от печива, с подкрепата на специалисти и доброволци. Младежите бележат значим напредък и в социалната си интеграция като следствие от работата си в общност.

Мисията на фондацията е да компенсира липсата на опит, време и ресурс на браншовите училища и работодателите, като обучават младежите с нетипично развитие. Крайната им цел е да се запълни празнината, която съществува между обществото и хората с увреждания, като бъдат приети с техните умения и способности в света на трудещите се.

Промяната за Нари и Елизабет е в справедливо и достойно място в обществото за младите хора с дефицити в България. Те вярват, че вместо да се създават хора, зависими от социални помощи, може и трябва да се подкрепят младежите в неравностойно положение, като бъдат обучени да работят и да получават заплащане за труда си.

Тяхната дългосрочна мечта е развиването на модела на фондация "Радост за нашите деца“ да послужи за законодателни промени в политиките за социално включване и развитието на солидарна икономика.




Още по темата: общо новини по темата: 17
12.10.2022 »
03.10.2022 »
03.10.2022 »
02.10.2022 »
01.10.2022 »
30.09.2022 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: