Секнаха желанието на таксиджиите във Варна за по-високи цени

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
15:11 / 09.10.2018
5252
Варненски таксиметрови шофьори поискаха увеличение на минималните цени за превоз на километър. Това се случи на днешното заседание на ПК "Транспорт" към Общински съвет - Варна, на което бяха разгледани две предложения за повишаване на тарифата.

Искането на независимия транспортен синдикат "Авто 94" бе цените да бъдат променени на 1 лв. за дневна и 1,10 лв. за нощна. Според представителите на синдиката сегашните тарифи за километър пробег от 0,75 лв. през деня и 0,85 лв. през нощта са под себестойността си и по този начин такситата се превръщат в пряк конкурент на градския транспорт.  От "Авто 94" казаха , че минималната тарифа е нереално ниска, което според тях е довело до монополизиране на таксиметровата услуга от страна на централите.

Другото предложение беше на Инициативен комитет на таксиметровите шофьори във Варна. Те поискаха  дневната тарифа да бъде увеличена на 0,97 лв., а нощната да стане 1,07 лева. Като мотив таксиметровите шофьори посочиха кризата в бранша. Те са категорични, че има масов отлив на водачи, а вече и дефицит на коли. По техни изчисления такситата в града са почти двойно по-малко и продължават да намаляват. От Инициативния комитет твърдят също, че заради големия трафик се изпълняват много по-малко курсове и ефективността на услугата е намаляла.

Транспортната комисия изслуша представителите на бранша, които за поредна година внасят искане за приемане на по-висок минимален праг. Мнозинството общински съветници са на мнение, че цените на услугата се образуват изцяло на пазарен принцип и отказаха да приемат предложенията. Същевременно членовете на комисията изразиха готовност да обсъдят с бранша размера на годишния данък за таксиметров превоз. "В нашите правомощия е да правим корекции на налога, но не и да решаваме на какви цени да возят такситата в града“, посочиха съветници.

Тема на разговори бяха и таксиметровите стоянки. По време на заседанието стана ясно, че ще бъде направена актуализация на местата за спиране на таксита. Част от пиаците, които отдавна не се ползват, ще бъдат премахнати, като същевременно бъдат обособени нови.

Виж коментарите (1)

Още по темата (6):
17.12.2018 Такситата във Варна поскъпват, съветниците се съгласиха!
30.11.2018 Бурни дебати за тарифите на такситата във Варна, ето какво решиха!
13.11.2018 Преразглеждат казуса с тарифите на таксиджиите във Варна! Канят и основните играчи
07.11.2018 Варненски таксиджии ще спрат да приемат поръчки
05.11.2018 Таксиджиите във Варна на бунт, искат по-високи цени! Поставиха ултиматум на големите централи
09.10.2018 Таксиметровият бранш във Варна иска ново увеличение на цените
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).