Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Селищните образувания окончателно извън обхвата на трите зони за градско възстановяване
Автор: Екип Varna24.bg 16:43 / 11.09.2012Коментари (0)2671
© Varna24.bg
Висока оценка дадоха общинските съветници на свършеното до момента по интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Днес комисията по архитектура към местния парламент одобри трите зони, които трябваше да бъдат дефинирани от проектантския екип. Главният архитект на община Варна Петър Йорданов разясни, че след окончателното им утвърждаване от ОбС те трябва да бъдат внесени в МРРБ на 24 септември.

Междуведомствена комисия, съставена от 40 експерти, ще разгледа подготвените предложения. Смятам, че ще защитим избраните зони, тъй като те са определени с точна преценка за баланс. Така арх. Йорданов отговори на въпросите на съветници дали обхватът на въпросните 3 района може да бъде поставен под въпрос. Ако бъдат одобрени, Варна ще може да търси за тях еврофинансиране по ОП "Градско развитие" през следващия програмен период.

С единодушие комисията по архитектура даде зелена светлина на лансираните варианти, включително и на предложението на местния лидер на ГЕРБ Иван Портних. Само ден по-рано той поиска Приморският парк да бъде включен към зоната за широко обществено ползване, предвидена в интегрирания план. В границите й попада и част от острова, за която специалистите виждат перспективи за благоустрояване.

Именно в рамките на тази зона, общината трябва да реализира плановете си за отваряне на града към морето и изграждане на втори мост, алтернативен на Аспаруховия и с излаз на "Максуда". Територията на ромската махала, която в Общия устройствен план е отредена с обществени функции, остава извън социалната зона, включваща кварталите на "Младост" и "Владиславово". Като зона с потенциал за икономическо развитие се очертава Западна промишлена зона. ОУП ни дава възможност там да се развиват за производствени цели неусвоени до момента територии. Терени, които довчера бяха земеделски земи, вече могат да се използват за развитието на индустриална зона, изтъкна главният архитект на общината.

Селищните образувания окончателно остават извън обхвата на трите зони. Причината е, че те са обширни по територия, но с малка концентрация на хора. Освен това, няма пречки за тях да се търсят средства по други европрограми, отчете още арх. Йорданов.

Източник: в. Черно море




Още по темата: общо новини по темата: 228
20.01.2013 »
03.12.2012 »
18.10.2012 »
17.10.2012 »
19.09.2012 »
19.09.2012 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Великден 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: