Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Семейство създаде 8 деца, не отглежда нито едно от тях
Автор: Екип Varna24.bg 11:51 / 19.12.2016Коментари (8)1237
©
Илюстративна снимка
Семейство има 8 деца, но нито едно от тях не живее при биологичните си родители. Въпреки че е създала толкова много деца, двойката няма нито ден родителски стаж, научи Дарик.

Семейството е от ромски произход и понастоящем живее в Балчик. Тя е на 28 години, а той - 34-годишен.

Последното дете на семейството се ражда през юни тази година. Още от родилния дом пеленачето е поето от приемно семейство от Варна, разкри Анна Конукова, шеф на Отдела за закрила на детето към Дирекция "Социално подпомагане" в морската столица.

Първоначално семейството посочили тяхна братовчедка от добричко село като човек, който ще поеме грижите за новороденото. След два дни обаче тя заявила, че не желае да гледа детето. Бабата и дядото на детето по майчина линия също заявили нежелание и невъзможност да полагат грижи за внучето си.

"Ако сега го видя, няма да го позная", признава 34-годишният баща през ноември, когато в Районния съд във Варна е гледано дело по молба на "Социално подпомагане". По волята на съда пеленачето е настанено за срок от една година в семейството на приемните родители.

От публикуваното в сайта на Районния съд решение става ясно, че семейството, създало 8 деца, е с изключително нисък възпитателски капацитет, без постоянно местопребиваване, без трудова заетост и доходи, без поне минимална социална адаптивност, с много ниска хигиена и здравна култура. И двамата са без постоянна трудова заетост. Двойката се е самонастанила в изоставена постройка, която няма отопление и дори прозорци.

Установено е, че двойката няма и минимална социална адаптивност, а децата са изведени поради застрашаване на живота и здравето им. Отделно по делото са налице и индикации за психиатрично заболяване на майката от тип "олигофрения". Пред съда бащата обаче заявява, че има качествата и битовите условия да гледа детето, без обаче да посочва конкретно как.

"Декларацията, че един родител желае да отглежда детето си, трябва да бъде подплатена с някакви действия за промяна на социалния статус. А такава всъщност не е настъпила", коментира Конукова.

И за останалите 7 деца на семейството са предприети мерки за закрила. В националната база данни, с която Отделът за закрила на детето оперира, децата не фигурират като настанени в приемни семейства. Това означава, че вече са осиновени, обясни Анна Конукова.

Във Варна има поне 5-6 подобни случаи на многодетни семейства, което не отглеждат децата си. Има и друг случай на семейство с 8 деца, част от които са настанени в приемни семейства, а другите - осиновени. В друг от случаите семейство с три деца искало да се грижи за тях, но родителите ги карали да просят. Затова децата са изведени и за тях има приложени мерки за закрила.

"В повечето случаи, когато едно семейство има определен начин, по който живее и смята да се грижи за децата си, го прави по отношение на всичките си деца", коментира шефката на отдел "Закрила на детето".

Сред малолетните, които се настаняват в приемни семейства, преобладават децата от ромски произход. Има и приемни семейства от ромски произход, но ромчета се настаняват и в български приемни семейства.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
След второто или третото изоставено, като се вижда, че нямат капацитет да си ги гледат, всяко следващо веднага да се дава за осиновяване, още от родилния дом. Иначе само се наливат пари в приемната грижа, а много хора, по незнайно какви причини, чакат за дете с години.
Aнонимен
на 19.12.2016 г.
+7
 
 
За такива случаи, трябва да се промени закона и да се кастрират след второто или трето дете!
+1
 
 
Схемата е ясна.. раждат продават. Мафия.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: