Семинар "Отворени данни" се провежда днес във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:23 / 19.09.2017
2121
В изпълнение на проекта "Отворени данни за умни градове" на ИКТ Клъстър - Варна с партньор ВСУ "Черноризец Храбър" ще се състои семинар за същността и употребата на отворените данни. 

Ще се дискутират възможности, както и степента на използване на отворените данни в България и практиката по света. Семинарът ще се състои на 19.09.2017 година, в х-л "Черно море".  

Проектът е финансиран по ключово направление "Ино тинк танк", "Варна младежка столица", Община Варна. Основната му цел е повишаване на културата на използване на отворени данни от младите хора и създаване в тях на активно отношение към подобряване на градската среда. По време на работата си студентите- доброволци, от професионални направления архитектура, дизайн и компютърни науки на ВСУ ще създадат отворена база данни за недвижими културни ценности и други известни сгради на територията на града. Тя ще включва ключови данни за обектите (текстове, снимки, геолокация). Информацията ще бъде представена и чрез интерактивна карта, която ще бъде публикувана на сайта на Община Варна. Осъществяването на проекта ще продължи три месеца. В рамките на този срок ще се проведе и семинар за използването на отворени данни, технологиите за съхранението им и разработването на приложения. Задачи свързани с този проект ще решават и участниците в таз годишното издание на традиционното, международно състезание QUERYADA, което се организира от ВСУ. Студентите по архитектура, които ще участват в проекта "Отворени данни за умни градове" ще разработят и предложения за обновяване на фасадите на някои сгради, общинска собственост. Потенциални обекти са Стоматология, Летен театър, Кметство район приморски, училищата "Найден Геров", "Черноризец Храбър" и "Св. Св. Кирил и Методий".

Виж коментарите (0)

Още по темата (143):
26.04.2018 Сдружение "Варна – Европейска младежка столица“ събира последователи
15.12.2017 Варна предава днес ключа на Европейска младежка столица на Кашкайш
17.11.2017 26 деца завършиха Младежка академия по електроника и роботика във Варна
08.11.2017 Превръщат защитно съоръжение по ул. "Барутен погреб" в офис на младежката столица
03.11.2017 "Рапана" отива на топло под покрива на варненски мол?
11.10.2017 Близо 1400 книги изчезнаха от лавиците на "Рапана"
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).