Сензорна стая във варненска детска градина е островче за релакс на малчуганите

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
11:19 / 11.10.2018
4203
"Всички заедно в ДГ "Детски свят"  играем, творим и мечтаем!". Така се нарича поредният проект на детското заведение във "Владиславово" на стойност 2000 лв., одобрен по Програмата на Община Варна за приобщаващо образование на деца, ученици и студенти от различни етнически групи и в неравностойно положение през 2018 година, научи Varna24.bg. 

Проектът е насочен към осигуряване на условия и ресурси за изграждане и развитие на подкрепяща среда за деца, нуждаещи се от обща и допълнителна подкрепа. Стремежът на Община Варна и работещите в детската градина е да се осигурят реални възможности всяко дете със специални образователни потребности да бъде прието, подкрепено и включено в различни дейности, зачитайки личностния му потенциал.

В началото на тази учебна година беше обособена и оборудвана сензорна стая, която ще допринесе за осигуряване на условия за пълноценно взаимодействие между нуждаещите се от подкрепа деца и факторите на обкръжаващата ги среда. Това място ще бъде подходящо както за деца със затруднения в сетивните възприятия и хиперактивност, така и място за релакс.

За реализиране на целите по проекта беше проведена разяснителна работа сред родителите за включването им в проектните дейности. Бяха проведени индивидуални и групови консултации на родителите с психолога, логопеда и ресурсния учител, работещи в детското заведение. Част от родителите се включиха в планираните мероприятия по проекта "Играя и се забавлявам", "Сръчни ръце", "Милион и една усмивки от нас за Вас".

Много емоционално преминаха и срещите на участниците в клуб "Заедно" - "На чаша чай" с цел опознаване, изграждане на екипи и решаване на възникнали казуси.

"За нас всяко дете е специално! За да се развива пълноценно, то има нужда от безопасна и вълнуваща среда, която постоянно да провокира любопитството му. За детето играта е не просто забавление, но и активен процес на учене и съзряване. Всеки ден има нещо ново да се види, да се почувства, да се проучи, преодолее, да се открие и опита. Специалните технически средства, с които оборудвахме сензорната стая ще помагат на нуждаещите се от помощ деца да открият и развият своите способности - индивидуално или заедно с други деца, като им вдъхват увереност и самочувствие", обясниха от ръководството на ДГ "Детски свят" във Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).