Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Североизточният район е първи у нас по добив на пчелен мед
Автор: Пламена Николова 09:15 / 26.06.2019Коментари (0)2516
©
Североизточният район е първи у нас по среден добив на мед от едно пчелно семейство, който през 2017 г. е 22,4 кг. С 2 888 тона мед той води и по годишен добив през 2016 година. През 2017 г. най-много мед е произведен в Северен централен район – 3 271 тона, а най-малко в Югозападния – 368. В Североизточния през същата година са добити 2 999 тона от пчелния продукт, съобщиха от Областния информационен център-Варна.

През 2016 г. добивът на мед у нас е общо 10 218 тона, а през 2017 г. - 11 807. При всички райони се наблюдава тенденция на намаление на броя на пчелните семейства, с изключение на Северен централен, където те са се увеличили от 157 663 през 2016-та на 174 890 през 2017 г. Докато през 2016 г. средната цена на килограм мед за крайния потребител е 6,76 лв., през 2017 г. тя е 7,30 лв.

Данните бяха обявени по време на представянето на проекта BSB 136 - ITM BEE-BSB "Увеличаване на търговията и модернизацията на пчеларството и свързаните сектори в Черноморския басейн“. Той се финансира от Програмата за териториално сътрудничество “Черно море“ 2014-2020 г. и е с продължителност 24 месеца. Общият му бюджет е 758 303 евро, уточниха от Областния информационен център-Варна.

Партньори по проекта са организации от  пет страни от Черноморския басейн – Румъния, Молдова, Украйна, Турция и България. Водеща е Асоциацията Технопол на Галац, а от българска страна по него работи Агенцията за икономическо развитие Варна.

Неговата цел е да подпомогне развитието и модернизацията на пчеларския сектор и да насърчи стокообмена и партньорството в Черноморския басейн. В рамките на проекта ще бъде създадена мрежа от пчеларски производители в региона, чрез която да се даде тласък на трансграничната търговия. Стимулирането на растеж и конкурентоспособност, както и подобряването на уменията и знанията на пчеларите също са цел на проекта. Сред дейностите, които ще се изпълняват, са консултации, обучения, споделяне на опит между партньорите и създаване на контакти, разработване на каталог с всички пчелни продукти в Черноморския регион.

Румъния е на второ място в Европейския съюз след Испания по брой пчелни семейства и на първо по производство на мед, заяви по време на срещата по проекта Лауренти Драсовеан от Асоциацията Технопол на Галац. Страната развива успешно сектора благодарение на финансовата подкрепа от европейските фондове и националния бюджет. Като слабост той изтъкна ниското потребление на мед в Румъния – едва 500 грама годишно на човек, както и навлизането на фалшиви продукти на пазара и липсата на стимули за производителите.

Украйна е в топ 5 на производителите на мед в целия свят, отбеляза Олександ Савитски от Регионалната търговско-промишлена палата на Миколаив. Годишният

добив на мед е 50 хил. тона. Сред проблемите в сектора са загубата на пчелни семейства, използването на вредни торове и др.

Общият износ на мед на Молдова е 4,5 хил. тона, сподели Анатол Небунц от Бизнес център – Кахул. Той изрази надежда, че реализацията на проекта ще доведе до цялостно развитие на сектора и подобряване на знанията чрез обмяна на опит между партньорите.

Турция е вторият най-голям производител на мед в света след Китай с годишно производство от 110 хил. тона, увери Мурат Аладаг от Агенцията за развитие на Източното Черноморие - Турция. Според него връзките между регионите, повишаването на производителността и конкурентоспособността, залегнали в проекта, ще доведат до силен тласък на сектора.

Във Варненска област има пет пчеларски дружества, в които членуват 200 производители – собственици на около 2000 кошера, изтъкна техният председател Атанас Каракашев. По негови думи през последните години производството на мед намалява, а химизацията е тежък проблем за сектора.

През 2016 г. пчеларите у нас са подпомогнати с общо 4 379 000 лв., като всеки производител, отговарящ на условията, е получил по 11 лв. на пчелно семейство. През 2017 г.  Държавен фонд "Земеделие“ е превел 2 398 500 лв. на 4 348 пчелари, а размерът на ставката за едно пчелно семейство е 4,77 лева. 3 500 000 лв. са разпределени за 2018 г. Финансовата подкрепа се предоставя на сектора за справяне с последствията от неблагоприятните климатични условия, довели до ниски добиви на пчелен мед, добавиха от ОИЦ-Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: