Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Сградата на някогашния турски затвор става концертна зала
Автор: Екип Varna24.bg 16:11 / 16.12.2014Коментари (0)784
150-годишната рушаща се сграда на някогашния турски затвор, а по-късно склад (мааза), да бъде превърната в концертна зала по подобие на Градската галерия. Това предложение разгледаха и одобриха на днешното си заседание съветниците от комисията по архитектура към местния парламент, предаде Дарик.

Сградата се намира на ул. "Хан Омуртаг 22". Тя е частна собственост и паметник на културата. Инвеститорът иска да я реновира изцяло, да я превърне в сграда за обществено ползване и в съседство с нея да изгради 7-етажен блок. Вече е изготвен ПУП на района, като за да се стигне до проектирането на концертната зала и блока е нужно съветниците да дадат положително становище на следващата сесия на общинския съвет.

Ако това се случи се очаква проектирането да приключи до средата на 2015 г., а същинските строителни дейности до март 2016 г. Целта на инвеститора е да запази визията на зданието и да го превърне в сграда за обществено ползване, която да приюти част от мероприятията и инициативите за Младежка европейска столица 2017 г.

Надстройката и изграждането на 7-етажен жилищен блок в съседство са съобразени с всички изисквания и са одобрени от Националния институт по опазване на недвижимите културни ценности. Това увери главният архитект на Варна Виктор Бузев. "Пристройката ще бъде съобразена с историческото минало на Варна. Нямам опасения, че новото тяло ще загрози или ще развали старинната визия на зданието. Напротив, така ще се съчетаят миналото и векът, в който живеем в момента", каза Бузев.

Проектантът, който е изготвил ПУП-а на района - арх. Борислав Игнатов допълни, че бъдещата концертна зала ще е с най-голямо подпорно разстояние във Варна и ще приема всякакви културни мероприятия. "Ще бъде предвиден и тежкотоварен асансьор, чрез който може да се внасят скулптури и по-големи произведения на изкуството. В западната част ще има малък ресторант с обществен достъп. Общата височина на жилищната сграда, която ще се построи, е по-малка от тази на Щаба на ВМС", заяви арх. Игнатов.

Турските маази са построени преди повече от 150 години, като първоначално са били османски затвор, а след това се превръщат в складове.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: