Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Шедьоври на класиката и звездни имена в Европейския музикален фестивал Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:12 / 26.08.2021Коментари (0)1562
XVIII издание на Европейския музикален фестивал Варна за втора поредна година ще бъде в есенен формат, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева. В няколко силни събития директорът на фестивала Мария Кондова е събрала надеждите за вълнуващи срещи с изкуството в концертните зали през септември и октомври.

С началото на 22 септември в Зала 1 на Фестивалния комплекс ще влезе духът на артистичната провокация - с една от най-търсените по сцените на Европа и света саксофонни формации - квартет "Сигнум" от Германия, които са обичани и от българската публика. Варна се влюби в тях след фурора на гастрола им на ММФ “Варненско лято" преди три години. Сега те идват заедно с пианиста експериментатор Кай Шумахер и с най-новия си концертен проект - “Goldberg nights". Той е вдъхновен от прочутите вариации на Бах, но включва и аранжирани творби на Шуберт, Шопен, Гершуин, Райх и на самия пианист и композитор Кай Шумахер.

Концертът е от 19:00. Билетите са на цени от 15 до 40лв. и се предлагат от касата на ФКЦ, мрежата на Ивентим и онлайн от www.eventim.bg и https://bit.ly/2Wqh74Q .

Специален жест на популярните музиканти от “Сигнум" ще бъде включването им в модула “Неформално образование" с майсторски клас за ученици от гимназиалния курс на НУИ “Добри Христов" - Варна. Опитът на саксофонистите в интерпретацията на камерна музика и тайните на успешния контакт с публиката ще обогатят творческото израстване на следващото поколение млади музиканти.

Майсторският клас ще се проведе на 24 септември в Концертната зала на НУИ “Добри Христов". Началото е в 16:30.

Младите дарования са във фокуса и на следващото събитие от фестивалната програма. На 8 октомври в Градската художествена галерия в рамките на модула “Имена от бъдещето" ще се срещнем с две от най-перспективните нови имена на българската музикална сцена - Йоана Русева, цигулка и Ивайло Василев, пиано. И двамата са лауреати на български и международни конкурси – изключително талантливият 13-годишен пианист Ивайло Василев е ученик от НМУ “Любомир Пипков" - София, а изгряващата цигуларка Йоана Русева е студентка във Виенската консерватория. Проектът ще бъде представен и пред публиката в Добрич на 6 октомври с идеята да разшири географията на фестивала и да достигне до нови публики. Концертът се реализира в партньорство с Български камерен оркестър - Добрич, с диригент Иван Янакиев. Програмата е посветена на 165 години от рождението на Моцарт.

Началото е в 19:00. Билетите са на цени от 10 и 15 лв. Могат да се купят от касата на ФКЦ и онлайн: https://bit.ly/3gvgs9p . Един час преди концерта се предлагат и на място в Градската художествена галерия.

Естетският акцент на Европейския музикален фестивал Варна 2021 ще бъде на 10 октомври на Основна сцена във Варненската опера с концерта от модула “Musica da camera" на вдъхновяващите виртуози Марио Хосен, цигулка, и Адриан Йотикер, пиано. Двамата ще свирят за първи път като тандем във Варна. Интерпретаторското изкуство на всеки един от двамата големи инструменталисти и споделените им ценности във философското осмисляне на музикалната класика зареждат с творческа енергия съвместните им гастроли и превръщат всяка среща с тяхното изкуство в докосващо сърцата преживяване за привилегированата публика. Те ще изпълнят интеграл на сонатите за пиано и цигулка от Брамс. Този нов концертен проект на двамата именити изпълнители ще бъде представен във Варна, а скоро след това - пред виенската публика на сцената на престижната зала Wiener Konzerthaus.

Началото на концерта е в 19:00. Билетите са на цени от 15 до 25 лв. Могат да се купят от касите на Варненската опера и ФКЦ, както и онлайн: https://bit.ly/3mANfOm

След финала на фестивала организаторите от Елит проджектс мениджмънт ще предложат едно грандиозно изкушение за меломаните във Варна и Североизточна България - на 16 октомври в Зала Конгресна на Двореца на културата и спорта ще бъде дългоочакваният концерт на Найджъл Кенеди, част от европейското турне “Kennedy meets Beethoven". Заедно със Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна виртуозът визионер ще създаде истински празник за ценителите на класическия звук, посветен на 250-годишнината на Бетовен. Публиката ще има удоволствието да чуе едно от коронните изпълнения на Кенеди - неговата интерпретация на цигулковия концерт на Бетовен - върхов шедьовър в този жанр и в цигулковото творчество за всички времена. Премиера за България ще има най-новото произведение на Кенеди - Концерт за цигулка и оркестър № 1 “Fur Ludwig Van".

Началото на концерта е от 20:00. Билетите са на цени от 35 до 85 лв. Предлагат се на касите на Летен театър Варна, ФКЦ, мрежата на Ивентим в цялата страна и онлайн: https://www.eventim.bg/bg/bileti/nigel-kennedy-varna-palace-of-culture-and-sports-545018/event.html

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция "Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2021 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна, Национален фонд “Култура" и със съдействието на комплекс Топола Скайс и Експресгаранцион, Варненска строителна компания, строителна фирма Комфорт, Солвей Соди, Логос недвижими имоти, Нира Комюникейшънс и медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (395) 13%
Не се справи (579) 19%
Пълна трагедия (1616) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: