Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Шедьоври на стари майстори гостуват в Градската художествена галерия - Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:20 / 18.07.2022Коментари (0)1246
©
Пет живописни творби на едни от най-значимите български художници от 20-те години на ХХ век пристигнаха в Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, където ще останат до края на август. Произведенията на Владимир Димитров - Майстора, Цанко Лавренов, Иван Милев и Васил Стоилов гостуват във Варна като резултат на партньорството между ГХГ-Варна и Софийска градска художествена галерия, съобщиха от пресцентъра на културната институция.

Това са платната “Жетварка" и “Круши" на Владимир Димитров – Майстора (1882-1960), “Родопски пейзаж" на Цанко Лавренов (1896-1978), “Автопортрет" около 1965 на Васил Стоилов (1904-1990) и “Сили", 1923, на Иван Милев (1897-1927). И петте работи са непоказвани досега във Варна. Те са представени сред произведенията на художници от движението "Родно изкуство“, експонирани в Зала 8 на постоянната експозиция на Градската художествена галерия - Варна.

Освен към погледа на ценителите тези творби ще търсят път и към младите приятели на изкуството.

Гостуващите картини стават част от проекта “Лято в галерията" в рамките на обучителната програма, която варненският художествен музей развива активно от началото на годината.

След Първата световна война културните особености (разрастването на индустриализацията, внедряването на новата техника, бързото разширяване на средствата за комуникация) унищожават "патриархалността“ и заедно с голяма част от онова, което народът счита за свое вековно достояние. Тогава се появява движението "Родно изкуство“, основано от група художници през 1920 г. Една от първите техни задачи е да се върнат към селското начало като типичен носител на националното.

"Целта е да се създаде изкуство, българско по вдъхновение, съдържание и форма, родено от родна почва, хранено от чисто наши традиции“ (Димитър Аврамов).

Част от художниците, сподвижници на "родното“ изкуство, се насочват към българската природа, други се увличат от епоса и легендите на народа ни, а за трети главна тема в изкуството е българският човек, с неговите най-красиви и най-характерни физически и духовни черти, в единство с българската природа и бит.

Напътствани от музейни специалисти, най-малките почитатели на изкуството ще могат да създадат свои творби по картината "Круши“ на Владимир Димитров – Майстора. По-големите деца ще анализират "Автопортрет“ на Васил Стоилов , създаден около 1965 г., и всяко от тях ще изработи своя  творба в същия жанр. Ще има и занимания по рисуване на дреха, вдъхновена от българския фолклор, която ще бъде изпълнена в стил сецесион, както е в произведението на Иван Милев от 1923.

Особено приятно за младите таланти е това, че част от занятията ще се провеждат на открито в зеления двор на Галерията. В Галерията ще ги очакват в дните от понеделник до петък от 10:00 до 16:00 ч.

Последвайте Градската художествена галерия - Варна във Фейсбук https://www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery, за да научите подробности за всяка една от гостуващите картини - представителни образци на българското изкуство от ХХ век.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: