Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Шеф на варненски ресторант "коли и беси": Ще вземеш заплата в понеделник, ама кой понеделник?
Автор: Пламена Николова 09:49 / 07.06.2019Коментари (35)25830
©
Липсата на кадри и огромното текучество през летните месеци е проблем на туристическия бранш от години във Варна, а и не само в морската столица. Защо обаче хотелите и заведенията трудно задържат персонала си? Защо масово готвачи, сервитьори, бармани, камериерки и друг персонал напускат или едва издържат до края на сезона и повече не се завръщат на същото работно място?

Дали се оправдават надеждите на кадрите в туризма, които в голямата си част зарязват работата си в града и се запътват към курортите през летните месеци с надеждата да изкарат много пари и затова остават разочаровани, или условията им на труд и заплащане на много места са непоносими?

Млади хора, работили до скоро в ресторант край Варна, споделиха за Varna24.bg, че са напуснали заради нечовешки условия на труд, унизително отношение и некоректно заплащане.

Споделяме разказа им без редакторска намеса с надеждата истината, разказана в първо лице, да помогне на много работодатели да погледнат отстрани как изглежда картинката през очите на работника и коригират отношението си към наеманите служители.   

"Отидохме на интервю в началото на април по обява. Шефът-мечта, както ни се стори, предложи прекрасни условия като заплата от 900 лв., която по-късно ще се повиши на 1400 лв, персонално храна и транспорт. Обещанията започнаха да се топят още през следващата седмица. Кухнята престана да готви за персонала, не защото колегите не искаха, а защото шефът не зарежда продукти и обещанията, че прехраната ни е осигурена, докато сме на работа, се оказаха лъжа.

След това транспортът ни започна да става от дъжд на вятър. Пътуваме с една кола 5 човека, а персоналът на смяна е от 8 души. Днес аз увисвам, утре друг. Ако успееш да отидеш и се върнеш с автобуса това ти струва дневно над 4 лева. Смените ни вечер често приключват около 23.30 - 24.00 часа, въпреки регламентираното работно време до 23.00 часа. Това означава прибиране с такси от затънтеното място, където се намира заведението. Таксито до вкъщи излиза  над 15 лева, като в началото собственикът плаща за такси, когато се налага. В разгара на лятото обаче шефът казва: "Оправяйте се, вие вадите пари тука!" Тогава с осигурения транспорт си тръгва персонала от кухнята, защото това е персонал без бакшиш, предвид факта, че не работят с клиенти. Те си тръгват с колата, а другите увисват. Припомняме пак, в началото се казва: Има транспорт, има храна, парите си ги вземаш на датата от оборота, който сте направили с колегите ти!

Днес трябва да вземеш ти, събират ти всички оборота си и си вземаш заплатата, утре другият...С две думи" цветя и рози. След това се оказа, че когато си поискаш заплатата на датата, на която ти е обещана, собственикът се обръща и казва: Не може! Стоиш в неведение, след два дни го питаш пак: Може ли да си взема заплатата, имам да плащам квартира, ток, нужни са ми, моля ви се? Молим се, а това е унизително при къртовска работа 5 дни седмично по 12-13 часа. И това за приблизителна заплата от 1000 лв. Моята заплата беше една от най-ниските в това заведение, но една от най-забавяните. Работих 5 дни по 12 часа на два бара едновременно, горен бар и долен бара, по едно и също време. Трябваше да тъка на двата стана, да бягам да мия чаши горе, да мия чаши долу, и няма право на обжалване. Когато дойде дата за заплата и пак с питане, пак с молене, ти заявяват: "В понеделник, ама кой понеделник?!“ Звучи като шега, нали, но не е, когато си каталясал от безсъние и умора.

Освен това шефът, който трябва е пример за подражание и да вдъхва респект, се държи като феодал с крепостни селяни, блъска, крещи, заплашва...Това е недопустимо. Подадох си молбата, той ме освобождава на следващия ден и при въпроса кога ще си получа парите ми се отговаря, аз ще ти се обадя. По телефона ми се казва: "Благодари се, че си почивал поне два дни през седмицата, защото не трябва да почиваш". Следва заплаха, че ще ме съди за неустойка по договора, при условие, че той ме е освободил и можело и да не получа заплата, ако ми начисли и липси, защото неговия адвокат така го бил посъветвал.

Водят ни на договор от по 4 часа на минимална заплата, а работим по 13. Този човек и много като него, си играят с нервите и нуждите на хората. Унижение и гавра не само с 18-годишни деца, но и със зрели хора, които имат семейства и отговорно си вършат работата.

Малкото хора, задържали се там за по-дълго споделиха, че през ресторанта са минали сто човека, които са издържали за по ден, седмица или месец и са напускали заради всички тези проблеми.

Пред очите ни клиент стана от масата си, отиде при шефа и му заяви: "Не са виновни момченцата и момиченцата, които работят тука по цял ден, виновни сте вие за тая какафония и безмислица“.

До не говорим за това, че заведението няма чистачка, персоналът чисти не само ресторанта, но и двора на шефа. За целта хората са принудени да отиват по-рано на работа, за да ги третират като роби. Споделяме всичко това с надеждата, че това ганьовско отношение към хората, наемани в туризма, ще остане в миналото. Защото в голямата си част наетите хора са с образование, опит и квалификация и никой няма да търпи подобно поведение. Най-лесното нещо е да си стегнем куфарите и да потърсим по-добро заплащане и отношение някъде извън пределите на милата ни родина, но ние не искаме това."








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.06.2019 г.
0
 
 
"На малко прасе и на нов шеф,не се доверявай,защото не знаеш каква свиня може да се окаже"!
Aнонимен
на 07.06.2019 г.
-1
 
 
Лично аз работя в същото заведение и нямам проблеми нито с храната,нито с транспорта,а за хората които са публикували обявата мога да кажа само че бяха супер мързеливи и смесваха личните си отношения с работата,т.е. се целуваха пред клиентите което лично за мен е недопустимо.Вземал съм си заплатата винаги навреме,даже някои месеци се случва да я взема и ден,два по-рано.Поздрави
Aнонимен
на 07.06.2019 г.
+1
 
 
Ами, такова е... Така сте ги научили, но лошото е, че не е само в този бранш. Защо се съгласявате, да работите на такова работно време с 4 часово осигуряване?! Я, никой да не им бачка на такива лева и, да се докарат до просешка тояга и да останат само коректните работодатели. Ама не, нали е обещал... Обещал, но като не си спази обещанието, бийте си камшика и толкова. Сестра ми на два пъти осъди такива, дето неустойка я караха да плаща... Плащане имаше и то с 3 заплати, но в нейна полза. Дерзайте! И казвайте имената на такива заведения, фирми и собствениците, за да знаят другите къде да не ходят.
Aнонимен
на 07.06.2019 г.
0
 
 
Сигурно е кръчмата на Бат Жоро от Тутурутка рџ?Ѓрџ?Ѓ
Aнонимен
на 07.06.2019 г.
0
 
 
Мога да ви разкажа подобен случай в ИТ сферата. Все още се борим да получим заплатите си.
Aнонимен
на 07.06.2019 г.
+2
 
 
Най-важното не казахте, а именно кой е ресторанта?
Aнонимен
на 07.06.2019 г.
+2
 
 
Повечето работодатели в Варна са такива,нагли ,арогантни и некоректни ,мафоити!
Aнонимен
на 07.06.2019 г.
+2
 
 
Това е така от 50г. назад.С връзки влизаш на работа, детски градини университети и д-р. След 1989г. отново с връзки на работа, най- ниска осигуровка ("ако смееш кажи"),,и накрая 185 лв. пенсия....
Aнонимен
на 07.06.2019 г.
Aнонимен
на 07.06.2019 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: