Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Шефът на АГ болницата: Призванието на всяка жена е да стане майка
Автор: Пламена Николова 11:49 / 29.11.2016Коментари (0)1992
©
За чудото и радостта от раждането в интервю, предоставено за Varna24.bg споделя доц. Емил Ковачев, изпълнителен директор на АГ-болница Варна.

-Доц. Ковачев, моля представете СБАГАЛ "Проф. д-р Д. Стаматов" - Варна, която ръководите.

-"СБАГАЛ Проф. д-р Димитър Стаматов - Варна" ЕООД" е акушеро-гинекологична болница с над 40 годишна история. СБАГАЛ Проф. д-р. Д. Стаматов - Варна" ЕООД е акредитирана през 2013 г. с отлична оценка за срок от 5 години. Болничните отделения в "СБАГАЛ Проф. д-р. Д. Стаматов - Варна" ЕООД съответстват на изискванията на националните медицински стандарти, както и на изискванията за квалификация и медицинско оборудване. Осъществяваните медицински дейности в "СБАГАЛ Проф. д-р. Д. Стаматов - Варна" ЕООД имат трето ниво на компетентност.

В болницата се лекуват бременни жени с тежка патология на бременността и раждането. Лечебното заведение е едно от водещите при лечение на гинекологични заболявания, включително и онкогинекология. През последните години в "СБАГАЛ Проф. д-р. Д. Стаматов - Варна" ЕООД нараства делът на безкръвните ендоскопски оперативни интервенции.
Неонатологичното отделение в "СБАГАЛ Проф. д-р. Д. Стаматов - Варна" ЕООД е единственото отделение в Североизточна България отговарящо напълно на Медицинския стандарт по неонатология за ІІІ ниво на компетентност за интензивно лечение, специални грижи и първична реанимация за рискови новородени. Нашите лекари Неонатолози и акушерки спасяват много недосени бебета. 

Благодарение на техния професионализъм и отдаденост на професията, деца родени с изключително ниско тегло оцеляват. Естествено без необходимата апаратура и най- добрите намерения си остават само намерения.
Статистиката сочи, че до 28.11.2016 г. в болницата са проплакали 2064 бебета, като за цялата 2015 г. новородените са били 2258 бебета, така че се очаква тази година да бъдат повече.

В СБАГАЛ Проф. д-р. Д. Стаматов - Варна" ЕООД успешно се развиват нови здравни услуги като: фетална морфология на плода; изследване на хормони; цитопатохистологични изследвания; микроинвазивна лапароскопска хирургия - диагностична и терапевтична; извършване на трансвагинална лапароскопия; хистероскопии; течностно базирана цитология - LBS; вземане на стволови клетки от кръв на пъпна връв; късно проследяване на рискови новородени; криотерапия на недоносени новородени; изследване на слуха на всички новородени и други.

-Защо жените трябва да изберат да родят детето си във вашата болница?

-Всяко раждане крие рискове, в едни случаи си подготвен за тях, в други е въпрос на минути да вземеш решение и да направиш най-доброто в името на детския живот и живота на майката. Още веднъж подчертавам, че при нас се намира Неонатологично отделение с най-висока акредитация от III-то ниво на компетентност за интензивно лечение. Тук има условия да се овладеят навреме възникнали проблеми, както по отношение на родилката, така и по отношение на новороденото.

-С какво се гордеете?

-Знаете ли, когато видиш едно бебе, недоносено, безпомощно и тежащо под 1000 гр., първия въпрос, който си задаваш е: Каква е тази жажда за живот? Те са нашите малки герои, и аз заедно с моите колеги сме горди, че именно ние му помагаме да направи своите първи "крачки" по пътя си.

-Как градите доверието на бъдещите майки?

-С помощта на моите колеги, които смея да твърдя са имена в Акушерството и Гинекологията, се опитваме да говорим с бъдещите майки, да разберем какво ги вълнува, както и да дадем адекватни отговори на техните страхове. Бременността е нещо ново в живота на една жена и ние се опитваме да й дадем необходимата морална подкрепа. Също така при нас бъдещите майки могат в определен ден от седмицата, наречен " Ден на отворените врати" да посетят болницата, да се запознаят с условията и да получат ценни съвети относно раждането и кърменето.

Контактът кожа до кожа веднага след раждането е от изключително значение за майката и бебето. Споделяте ли това мнение?

Да, напълно споделям това мнение, стресът за новороденото е голям и ако ние по някакъв начин можем да го сведем до минимум, защо да не го направим? Според световните изследвания първият допир с майката е много важен за психическото здраве на бебето.

-Какво смятате за изключителното кърмене и кърменето на поискване?

-Моето лично мнение е , че бебето само ни учи, какво да правим в това число и как да го храним. Аз лично съм за хранене при поискване, когато става въпрос за здраво и доносено дете. Има и случаи, когато говорим за недоносени деца или деца с някакви проблеми, при които храненето по час е задължително, защото наддаването на тегло е от особено значение за тяхното по нататъшно развитие.

-Кой помага на родилките тук във вашата болница да закърмят своето бебе?

-Акушерките помагат на родилките в техните "първи стъпки" в кърменето. Те обясняват на младите майки как да закърмят децата си, коя поза е най-удобна за тях и бебето, и най- важното защо е нужно да предпочитат естественото хранене пред изкуственото такова.

-Колко бебенца са се родили с ваша помощ?

-Стотици са бебетата, които съм изродил, но по-важни от точната бройка са радостта и удовлетворението, когато срещна майка и вече порасналото й бебе и чуя отново думите на благодарност.

-Разкажете ни случай от практиката, която ви е изненадал?

-Интересен случай тази година е естествено зачената триплодна бременност, която завърши с успешно раждане. Често се сблъскваме с разнообразни и интересни случаи, особено в областта на репродуктивната медицина, когато пациентки с дългогодишен стерилитет се сдобият с дългоочакваната рожба след успешно IVF.

-Работите ли по програми за превенция и ранно откриване на злокачествени заболявания на женската полова система?

-Да работя и ще продължавам да го правя. Винаги съм казвал, че профилактичните прегледи и изследвания са много важни за ранното откриване на злокачествени заболявания. РМШ / Рак на маточната шийка/ е едно от най- коварните злокачествени заболявания на ЖПС / женската полова система/, което засяга все по-млади жени. Профилактиката и ранната диагноза при този вид дават добри резултати. Открит в начален етап ракът е лечим. Затова апелирам към всички жени, да не пренебрегват здравето си, а да го поставят на първо място над всичко и всички. Когато нищо не ни боли ние не се сещаме за профилактика в забързаното и напрегнатото си ежедневие. Българите или голяма част от тях нямат необходимата здравна култура, което ние с моя екип от специалисти се опитваме да променим това.

-Какво бихте посъветвали нашите читатели и ваши пациентки?

-Да бъдат здрави, да вярват в себе си, да не се страхуват от бъдеща бременност и раждане, защото ние лекарите сме до тях и ще им подадем ръка във всеки един труден за тях момент. Все повече жени в съвременните условия планират първата си бременност след 35 годишна възраст, но това отлагане повишава риска от някои акушерски усложнения и честотата на вродените аномалии на плода. Нашият съвет е да не се отлага забременяването.
За мен, а предполагам и за всички колеги отдали се на тази хуманна професия, да видиш в очите им уважение и да чуеш думите: "Благодаря" и "Добре,че Ви има!" - Ето, заради тези моменти си струва да работиш и да помагаш!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: