Шефът на "Градски транспорт“: Очаквам приходите ни да паднат с 10% след поевтиняването на картите за пътуване

Автор: Пламена Николова
Коментари (4)
08:35 / 02.10.2019
14003
Приходите на общинска фирма "Градски транспорт“ ще паднат с около 10% след въвеждането на новите по-евтини карти за превоз на пътници, сред които пенсионери, ученици и хора с увреждания. Това коментира за Varna24.bg  шефът на фирмата инж. Злати Златев.  Ето какво сподели той за медията ни:

"Трябва да изчакаме един месец да мине, за да мине и да видим от кои карти какви количества ще се продават. Защото ние сме проиграли икономически варианти, но те са прогнозни. Според мен по тях около 10% ще ни паднат приходите. Може пък да не сме прави. Времето ще покаже, като мине продажбата на първите по-евтини карти. На този етап на теория имаме уверение, че ще бъде компенсирана тази загуба, но на практика ще видим как ще са нещата. Все още чакаме автобусите да минат на дотация от Община Варна за километър пробег, защото тогава ще сме сигурни с какво разполагаме, а сега гадаем.

Навлизаме в кампания за продажба на пенсионе ските карти. Въпреки, че картите важат до 20 октомври, ние ще започнем продажбата на новите карти по-рано, за да не създаваме паника по гишетата в последния момент, затова от 5 октомври ще стартира кампанията за продажбата на новите карти. Решението на Общинският съвет е новите карти да влезнат в сила от 20 октомври. Има и срок за обжалване на решението, да се надяваме, че няма да има обжалване на това решение. Ученическите ще са от следващата кампания, от 27 октомври. В момента обаче не разполагаме с бланките за новите ученически карти, дали сме в печатницата да ги правят, но сега са на дневен ред бюлетините, така че това може да се случи и след изборите. Това, което зависи то нас го правим. За пенсионерските карти ще пуснем от старите бланки по 12 лева, ще ги пускаме по две, за да станат за три месеца за всички линии", коментира инж. Златев.

Припомняме, че след решение на Общинския съвет във Варна месечната абонаментна карта за една линия вече ще струва 35 лв., а карта за всички линии ще струва 50 лв. на месец вместо досегашните 130 лв. По-изгодно ще е и пътуването с тримесечни карти. С промените в наредбата те ще са на цени от 90 лв. за една линия и 135 лв. – за всички линии. От новите условия, освен гражданите в пенсионна възраст - хора на 65 и повече години, от намалението ще е възползват и учащи се и лица с трайни увреждания и техни придружители. Пенсионерите вече ще заплащат по 2 лв. месечно за една вътрешноградска линия и по 8 лв. за всички вътрешноградски. 

Срещу 15 лв. на месец, учащите ще могат да използват всички линии в чертите на града, това се отнася и до ученици, които пътуват от малките населени места. Месечните карти за хората с увреждания за всички линии ще са от 8 лв. до 25 лв. За степен на увреждане от 50% до 70% Наредбата определя цена на карта 25 лв., от 71% до 90% ще заплащат 15 лв., а лица с увреждания над 91% – 8 лв. Придружителите на тези лица могат да използват месечни карти за всички линии на стойност 15 лв. Безплатна абонаментна карта е предвидена за лица под 18 години, с трайни увреждания от 50% до 100%.  Наредбата дава възможност карти за два или повече месеца да бъдат закупувани предварително.

Новите цени на картите без намаление за рамките на града, съгласно границите на Общия устройствен план са съответно:

-          Месечна абонаментна карта за една линия - 35 лв.

-          Месечна абонаментна карта за всички линии – 50 лв.

-          Тримесечна абонаментна карта за една линия – 90 лв.

-          Тримесечна абонаментна карта за всички линии – 135 лв.

-          Шестмесечна абонаментна карта за една линия – 180 лв.

-          Шестмесечна абонаментна карта за всички линии – 270 лв.

-          Годишна абонаментна карта за всички линии – 520 лв.

Виж коментарите (4)

Още по темата (520):
22.04.2024 Ще могат ли варненци да купуват билети от контрольорите?
18.04.2024 "Градски транспорт" с информация за варненци
16.04.2024 Зам.-кмет: Биляна Якова е отговорна за милиони левове, изхарчени в ущърб на варненци!
16.04.2024 Местната власт във Варна с важно решение за "Градски транспорт"
16.04.2024 Чиновник във Варна твърди, че се саботира билетната система и се нанасят щети на бюджета на Общината
04.04.2024 Важно за всички варненци, които използват линия 9 от градския транспорт!
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).