Шефът на Историческия музей: Част от уникалните находки при ремонтите във Варна ще привличат туристи

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
11:21 / 11.04.2019
3112
Част от разкритите уникални находки при ремонтите в центъра на Варна ще бъдат изложени и ще привличат вниманието на варненци и туристите. Това сподели за Varna24.bg директорът на Регионалния исторически музей във Варна д-р Игор Лазаренко. Той разкри любопитни подробности за археологическите открития в района на  Шишковата градинка и по ул. "Цар Симеон I". Стана ясно, че голяма част от находките на площад "Йоан Екзарх" са от османско време, когато районът е бил опожарен.

Експертът отказа да коментира неуместната шега с динозавъра, за който излезе информация в социалните мрежи, като подчерта, че това е довело до струпването на стотици ученици от близкото училище "Климент Охридски" около изкопите на строителния обект, което е можело да доведе до неприятен инцидент.  

Игор Лазаренко сподели още, че се надява да бъдат намерени средства по европейски проекти за откриването на нов музей в зоната по ул. "Хан Крум", където три базилики стоят затрупани с бурени и отпадъци от години

По повод на заключения частен двор на ул. "Проф. Асен Златаров", където част от стената на древния Одесос тъне в забрава, а хората са лишени от имота си, специалистът каза, че решение трябва да намери стопанинът на недвижимото историческо наследство, какъвто е Община Варна. 

На въпросът дали иманярите пречат на работата на археолозите, експертът сподели, че вече този проблем не съществува, тъй като ресурсите в годините били изчерпани и хората от малките населени места, които преди са се препитавали с това, вече търсят трюфели или са се насочили към работа в строителството. 

Игор Лазаренко се надява и предстоящият туристически сезон да е толкова успешен, колкото и миналия. Той разкри какво могат да открият посетителите в Регионалния исторически музей. 

Любопитни подробности ще откриете в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (11):
11.05.2022 Арх. Виктор Бузев: Варна изостава с изграждането на модерен скейт парк, тази култура я внесоха нашите дядовци моряци
13.04.2022 Варна готви международни конкурси за Южната порта на древния Одесос и за модерен скейт парк 
22.01.2021 Подпочвени води заляха находките по ул. "Цар Симеон I", експерт обясни
защо
15.10.2020 Доц. Валери Йотов: В зоната на находките по ул. "Цар Симеон I“ ще бъдат премахнати само дървета, "възседнали“ крепостната стена
16.09.2020 Правят археологически парк в градинката на ул. "Цар Симеон I“
27.08.2020 Багер разчисти част от разкопките в градинката на ул. "Цар Симеон I“, от Община Варна обясниха защо
Още новини от Новини от Варна:
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).