Шефът на РИМ-Варна каза кой е най-големият проблем при дигитализацията на българските музеи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:09 / 24.01.2020
2343
Най-големият проблем при дигитализацията на българските музеи, произтича от това, че нямаме единен софтуер и на практика, всеки музей си прави собствена схема за дигитализиране, което не е добър вариант. Това заяви за Радио "Фокус“ – Варна д-р Игор Лазаренко, директор на Регионалния исторически музей във Варна. Той посочи, че за именно затова през настоящата година се очаква проектите, по които музеите във Варна възнамеряват да кандидатстват са свързани най-вече с финансиране на археологическите обекти в региона, в това число – проучване, социализация и дигитализация.

"Норвежката програма предлага дигитализация на паметниците на културата, което за музеите е много важно. Същевременно работим по още един проект за дигитализация, като надеждата ни е норвежката програма да бъде отворена, за да си подадем документите, а разбира се и да постигнем резултат с кандидатстването.

Самата програма предлага освен всичко друго, но и оборудване и софтуер“, допълни още д-р Лазаренко.

По думите му достъпът до мрежата също е проблемен от гледна точка на това, че става въпрос за стотици и дори хиляди екземпляри. "Разбирате, че няма как да бъдат показани всички паметници на културата, но важното е да бъдат показани голям брой качествени находки, които съхраняват музеите“, добави директорът на РИМ - Варна.

Д-р Лазаренко посочи, че много отдавна има идея всички музеи или поне по-голямата част от тях в страната да бъдат свързани в обща мрежа. По думите му, в известна степен идеята се подкрепя и от полицията, за да се знае какво се съхранява в музеите. "Тогава при евентуални кражби търсенето ще е по-лесно, както и съпоставката на експонатите, а така също и ако бъде заловено нещо на митницата ще бъде лесно да се разбере откъде е съответната находка.

От тази гледна точка съществуването на такава база данни би била много полезна, но както Ви казах – нямаме единен софтуер за всички музеи в страната. Именно от там трябва да започне тази амбициозна задача“, каза в заключение д-р Лазаренко.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).