Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Шефът на Тубдиспансера: Болните като се окопитят започват да заглеждат санитарките, после сестрите
Автор: Пламена Николова 16:57 / 30.01.2017Коментари (0)3669
©
Доц. Ганчев
С 35 гласа "за" общинските съветници във Варна гласуваха да отпуснат 585 805 лв., с които да спасят за пореден път варненския Тубдиспансер, предаде репортер на Varna24.bg.

Това стана след трогателно слово от страна на управителя на лечебното заведение доц. Христо Ганчев. Ето какво заяви той пред съветниците по време на заседанието:

"Много е тежко положението...Туберкулозата я има. 25 души се водят на отчет в стационара към този момент. Три неща са необходими за лечението им. Първия месец задължително покой физически и духовен. Имаме ги тези условия. Имаме разбирането на общината. Въпросът е, че тези хора нямат добри материални условия. В сградата има един климатик калпав и той е в моя кабинет, не по мое решение. На другите места е студ...Тези хора, които работят при нас, ако от мен зависи двойни заплати ще им дам за това, което издържаха през годините. 

Второто нещо, което е нужно за болните са лекарства. Съвсем категорично ще ви заявя, че лекарствата, които получава болния в Париж, ги получава и болния във Варна. Има система, която е към министъра на здравеопазването, която осигурява лечението на болните от туберкулоза. 

Третото условие, което е страшно необходимо е храна. Искам да ви кажа, че преди хранехме със сутрешна закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря. Сега този кетъринг не е за нашите софри. Болния от туберкулоза на 15-20 ден, благодарение на лекарствата повишава апетита си. Започва да заглежда най-напред санитарките, после сестрите и това е белег, че нещата вървят на добре. Ние не можем много добре да ги храним, но успяваме все пак. Миналата година благодарение на приятели, мои лични, с техни средства ги хранехме. През 2015 г. цял час бях насаме с министъра на здравеопазването, първо ме изгледа накриво, после като заговорихме остана час. Щеше да идва пак, ама не стана ясно кога. Искам да ви кажа, че вината не е на никого във Варна. Годишния разход на Тубдиспансера е 1 млн.лв. 330 000 се получават от Министерството на здравеопазването, останалото трябва да го търсим. Печалби има, но те са дребни, не стигат да се съберат тези пари. Искам оттук-нататък с новия министър да се влезе в контакт и да се опитаме и със следващия да решим проблема. Туберкулозата не е като грипа. Но си е заразно заболяване, което все още съществува. Трябва да спасим положението, като се стабилизират нещата аз ще напусна. Защото е ужасно да не можеш да платиш на хората си. А да става въпрос за 340 лв. заплата. Лекарите избягаха. Върнах един, но се върна заради мен. Какво ще правим?"

Съветниците решиха да подкрепят Тубдиспансера и да сформират комисия, която да се занимае по-сериозно с проблемите на лечебното заведение, за да излезе то от финансовото блато, в което е затънало.



Още по темата: общо новини по темата: 38
29.06.2022 »
22.06.2022 »
11.05.2022 »
20.01.2022 »
13.01.2022 »
08.08.2019 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: