Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Шефът на ВиК-Варна: Пия вода само от чешмата, цената й ще скочи, ако вдигнат тока
Автор: Пламена Николова 13:07 / 10.10.2019Коментари (1)9069
© Varna24.bg
Увеличение на цената на водата е възможно, ако бъде вдигната отново цената на тока. Това съобщи днес управителя на Вик-Варна Валентин Вълканов, предаде репортер на Varna24.bg

"Ние спазваме стриктно бизнесплана, който ни е спуснат от регулатора и до края на регулаторния петгодишен период няма да вдигаме цената на водата, което е обвързано и с новият проект за изграждането на нова ВиК и канализационна мрежа. Единственото нещо, което много ни притеснява и то не е свързано с нашите бизнес намерения и очаквания по инвестициите, е това, че се вдига цената на тока. За нас се оказва голям проблем, защото цялата вода, която идва по този голям водопровод по деривацията Китка-Варна от Бургас, тя постъпва в двора на ВиК Варна и има много водоеми, които трябва да се притласкат към пет зоните във Варна, където пълним резервоарите с вода. За това нещо ние харчим доста големи суми, свързани с енергодоставката. Пречиствателните ни станции също харчат доста ток.

Преди две години, когато сключихме обществена поръчка, цената беше 66 стотинки. Към настоящият момент цената на Енерго-Про се е вдигнала с 90%, а за ЧЕЗ със 70%. Това са огромни скокове в повишаване цената на тока към потребители като нас, което много ни притеснява. Направили сме две обществени поръчки, но и двете фирми, които ги спечелиха се отказаха. При една такава ситуация регулатора трябва да вземе отношение и да се самосезира и да не вдига цената на водата към потребителите във връзка с цената на тока. Това го направиха миналата година и срещнаха голям отпор и сега регулатора се ослушва и не прави нищо. Но в такъв случай на нас не си остава нищо друго, освен да искаме увеличаване цената на водата във връзка с увеличаване цената на ел. енергията. Ние други грижи нямаме. Ако цената на ел. енергията се запази, сме готови при тази ситуация да не вдигаме цената на услугата", обясни Валентин Вълканов. 

На въпросът нарастват или намаляват длъжниците управителят на ВиК каза:

"Длъжниците са като вълните, понякога повече, понякога по-малко. Физическите лица си плащат водата, повече проблеми имаме с фирмите. Работим по поставянето на нови водомери, които са дистанционни и засичаме отдалече. За 2 млн.лв. водомери сме поставили през последните две години. Като цяло намаляват длъжниците, но фирми и юридически лица ни създават проблеми. Един от тях е завод Черно море, има здравни заведения, но тях ги изчакваме, защото влизаме в положение, когато имат затруднения."

Шефът на водното дружество смело заяви, че няма по-хубава вода от чешмяната и той лично не употребява минерална вода, а пие вода само от чешмата заради отличните й качества във Варна. 

Какво още сподели Валентин Вълканов вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.10.2019 г.
0
 
 
А кога ще ти спадне гушката хрантутнико. Как са комисионите тоз мандат.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: