Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Шефът на ВиК Варна отговори официално на въпроси, зададени от лидера на "Възраждане"
Автор: Пламена Николова 14:25 / 15.01.2020Коментари (0)3610
© Varna24.bg
Управителят на на ВиК Варна Валентин Вълканов изпрати до Varna24.bg писмо, съдържащо отговори на зададени въпроси от общинския съветник и лидер на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. Публикуваме го без редакторска намеса:

"В отговор на постъпилите на 15.01.2020 г. в деловодството на "Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД въпроси от Костадин Костадинов в качеството му на председател на ПП "Възраждане“:

1. Има ли учредена Санитарно-охранителна зона на яз. "Георги Трайков“? Ако няма, тогава как ще се извърши водовземане за питейно-битово водоснабдяване освен в нарушение на Наредба 3/2000.

Разрешително №0528/ 05.09.2001 г. за водовземане на язовир "Цонево“ (Георги Трайков)  е прекратено  с решение №129/21.08.2018 г. от Министъра на околната среда и водите. С прекратяването на разрешителното за водовземане с цел – аварийно питейно-битово водоснабдяване, отпада и необходимостта от санитарно-охранителна зона.

2. Колко водоизточника за подземни води за питейно-битово водоснабдяване, независимо дали е в експлоатация или консервиран, има "ВиК-Варна“ ООД? Колко от тях имат разрешителни за водовземане? Колко от тях са с учредена Санитарно-охранителна зона?

Експлоатираните от "ВиК-Варна“ ООД подземни водоизточници на територията на Варненска област са 377 бр. - основни и резервни, обособени в 88 бр. водоснабдителни системи. Действащите водоизточници са 347бр. За водоснабдителните системи са издадени 96 бр. разрешителни за водовземане. Разликата в броя на водоснабдителни системи и броя на разрешителните се дължи на факта, че водоизточници от една водоснабдителна система експлоатират  различни водни тела.

Към настоящия момент са подадени 74 бр. проекти за СОЗ в БДЧР. До този момент са издадени заповеди за СОЗ на 46 бр. водоснабдителни системи. Предстои провеждане на процедура за изготвяне на проекти за СОЗ на 22 бр. действащи водоснабдителни системи.

3. Има ли действащо разрешително за водовземане от яз. Георги Трайков за питейно-битово водоснабдяване? Ако е от 2001 г., защо не е актуализирано?

Разрешително №0528/ 05.09.2001 г. за водовземане на яз "Цонево“ ( Георги Трайков)  е прекратено с решение №129/21.08.2018 г. от Министъра на околната среда и водите.

4. Девненските извори имат около 6000л/сек дебит. Какъв е капацитета на съоръженията на "ВиК-Варна“ ООД за отвеждане на вода за питейно – битови цели? Ако е по-малък този дебит, как това ще помогне в случай на криза с водата от яз. "Камчия“?

Според "Националния институт по метеорология и хидрология“  Девненските извори разполагат с максимален дебит от 3500 – 4000л/сек. Съоръженията и мощностите на ВиК системите за пренос на питейна вода от "Девненски извори“  имат капацитет да поемат 2000-2100л/сек. Максималната консумация за гр. Варна през най-горещите месеци в годината не надвишава 1700-1800л/сек. Дебитът, осигуряван от "Девненски извори“, може да покрие напълно нуждите на гр. Варна.

 5. Къде се извършват анализите на вода от собствени водоизточници? Прави ли се това в лаборатория на ВиК?

Анализите на вода от собствени водоизточници се извършва в лабораторията при "ВиК-Варна" ООД, която е акредитирана, съгласно БДС ЕN ISO/IEC 17025:2006  като лаборатория за изпитване – сертификат № 103  ЛИ от 30.03.2017 г., валиден до 30.03.2021 г., съгласно заповед за преакредитация № А106/ 30.03.2017 г. на ИА "Българска служба за акредитация".

Съгласно изискванията на Разрешителните на МОСВ за експлоатация на водоизточниците от "ВиК-Варна" ООД акредитираната лаборатория извършва ежегоден мониторинг. За показатели, които са извън обхвата на акредитация на лабораторията, "ВиК-Варна" ООД възлага изпитването на външни акредитирани лаборатории. Всички протоколи от изпитване се предоставят на съответните Басейнови Дирекции.

Контролът на качеството на водата, доставяна до потребителите, се извършва от акредитираната лаборатория при "ВиК-Варна“ ООД по съгласувана от РЗИ-Варна годишна мониторингова програма, съгласно изискванията на Наредба № 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Средно годишно се изследват над 1500 бр. проби по физикохимични и микробиологични показатели.

Съгласно Чл. 8 на Наредба №9/2001 г., органите на ДЗК/РЗИ/ проверяват чрез контролен мониторинг съответствието на подаваната към потребителите вода по показатели за качество и честота, определени съгласно разработен план за контролен мониторинг.

 6. Защо заустването на отпадъчни води се заплаща от ВиК-Варна на база фактурирано водно количество, а не на реално измерено?

Заплащането на такса за замърсяване за заустване на отпадъчни води в повърхностни води се извършва съгласно действащата нормативна уредба в Република България. Таксата се заплаща съгласно изискванията на чл.194, ал.5, т.1 от Закон за водите, а именно: "канализационни системи на населени места, селищни и курортни образувания – въз основа на годишното фактурирано водно количество от В и К оператора за потребителите, които ползват услугата "отвеждане на отпадъчни води" в куб. м, с корекционни коефициенти, отчитащи вида на водоприемника, броя на заустванията и степента на пречистване“.

На всички пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ), експлоатирани от "ВиК-Варна“ ООД, има монтирани сертифицирани измервателни устройства за измерване на заустваната вода. Измерването е постоянно, като данните се записват ежедневно в оперативните дневници на ПСОВ. Съгласно изискванията на издадените разрешителни за заустване във воден обект, ежемесечно се предоставят данни за измерените водни количества на РИОСВ-Варна и БДЧР.

7. Установила ли е Басейнова дирекция превишение на месечен лимит за ползване на вода от яз. "Камчия“? Ако има такова превишение, наложена ли е глоба на ВиК-Варна?

Басейнова дирекция не е установила превишение на месечен лимит за ползване на вода  от яз. Камчия. Не са налагани глоби в тази връзка.

8.  Колко актове за установени нарушения са направени на ВиК от страна на БДЧР и РЗИ?  

Издадените наказателни постановления (НП) и Актове за установяване на публично-държавни вземания (АУПДВ) от БДЧР за последните три години са, както следва:

- През 2017 г. -  4 бр.

- През 2018 г. -   4 бр.

- През 2019 г. –  1 бр.

От РЗИ-Варна няма издадени НП и АУПДВ.

9. В какво състояние се намира помпената станция на яз. "Георги Трайков“ и в състояние ли е тя подаде вода в случаи на нужда за резервно водоснабдяване на Варна?

Помпената станция на  яз. "Георги Трайков“ (Цонево) никога не е била част от активите на "ВиК – Варна“ ООД.

С УВАЖЕНИЕ:ВАЛЕНТИН ВЪЛКАНОВ

УПРАВИТЕЛ НА “В и К-ВАРНА" ООД"

 

 

           









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Детски градини и ясли във Варна
Газови доставки
Стрелба от автомобил край Пловдив
49-ото Народно събрание
Санирането на сградите
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: