Широк кръг консултации във Варна за "Южен поток"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:08 / 24.01.2013
1811
Широк кръг консултации ще бъдат проведени във Варна във връзка с мащабния проект "Южен поток". След срещи с представители на Здравното министерство, РИОСВ, ВиК и Басейнова дирекция от февруари започват по-широк кръг разговори по заданието за оценката на въздействие върху околната среда (ОВОС) на газопровода в България. Освен кръгли маси с местната власт, неправителствения сектор, бизнеса и морския бранш информационна кампания ще се проведе и в "Галата" и Приселци - населените места, през които ще минава трасето на тръбите.

Заданието за обхвата и съдържанието на доклада за ОВОС вече е публикувано от "South Stream Transport". Документът предоставя информация за проекта в България, включително и за екологичните проучвания, очертава съществуващото състояние на средата и очакваните въздействия върху нея. Заинтересованите страни могат не само да се запознаят със заданието, а и да изпращат мнения и коментари на интернет страницата на проекта до 22 февруари.

По план през второто тримесечие на тази година ще се проведе обществено обсъждане на предварителния доклад, след което ще бъде обявена и окончателната оценка на въздействието върху околната среда.

Морският тръбопровод ще се състои от 4 паралелни 32-инчови (813 мм) стоманени тръби, положени една до друга, с дължина около 930 километра. Те ще пресекат Черно море от руския бряг край Анапа до българския бряг край Варна. Крайбрежният участък на газопровода започва на 18 км от българския бряг на дълбочина от около 28 м. Тръбите ще стигнат до плаж Паша дере, където ще бъдат заровени чрез драгиране или вкопани. Все още не е окончателно ясно трасето на сушата. То ще преминава подземно по протежение на около 3 км, преди да се присъедини към сухопътната система на "Южен поток България" АД. От там природният газ ще бъде транспортиран през страната ни към Югоизточна и Централна Европа. Тръбите ще свържат директно огромните запаси от газ в Русия с газопреносната система на България, за да спомогнат за подобряване на сигурността на доставките в региона.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)

Още по темата (276):
15.03.2022 Вучич: България трябва първо да попита Сърбия, ако ще спира руския газ
14.01.2021 Внасяме 225 млн.куб.м. азерски газ по стария газопровод от Гърция
02.01.2021 "Газпром": "Турски поток“ е съвременен, ефективен и сигурен газопровод
01.01.2021 Борисов: България е с най-ниския дефицит в Европа
31.12.2020 Вече получаваме природен газ от Азербайджан
29.12.2020 Вучич обяви официалното откриване на "Балкански поток“
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).