Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Щадящи методи за диагностика пестят време и болка на пациентите на СБАЛОЗ – Варна
Автор: Пламена Николова 10:33 / 20.05.2020Коментари (0)4430
©
Щадящи методи за предварителна диагностика на злокачествени заболявания пестят на пациентите на "Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ ЕООД редица инвазивни интервенции. Изследването на няколко основни туморни маркери (самостоятелно или в комбинация) позволява да се поставят достоверни насочващи диагнози, като в някои от случаите могат да се спестят биопсии или хирургически интервенции за уточняване на диагноза, категорична е д-р Ана Русева, началник на Клинична лаборатория в СБАЛОЗ – Варна.

Едно от най-препоръчваните от специалистите изследване е на т.нар. ROMA-индекс. Това е показател, който може по най-безболезнен начин да определи предварително, дали откритият при ехографски преглед, например, обемен процес в малкия таз, е злокачествен или не. Освен това, кръвното изследване не изисква предварителна подготовка на пациента и няма изисквания да не е приемана храна или вода преди извършването му, обяснява д-р Русева. То може да се направи по препоръка на специалист веднага след прегледа. Резултатите излизат още същия ден. Показателите в референтни граници на практика отхвърлят преобладаващата част от карциномите на яйчника, без пациентката да се подлага на биопсия или други инвазивни методи за диагностика. При повишени показатели пък се назначават допълнителни доуточняващи изследвания.

Част от изследването на ROMA-индекса може да бъде покрито от здравната каса (Ca-125),  HE4 се поема от пациентите като общата стойност е 68 лева.

В лабораторията на СБАЛОЗ – Варна се извършва и изследване на маркер за бял дроб – CYFRA 21-1, който може да насочи, особено в комбинация с още няколко маркера, към типа на белодробния карцином без да се налага тежка интервенция за отваряне на гръдния кош или вземане на биопсия, която е доста травмираща за пациентите, обясни д-р Русева. Това е щадящ метод за предварителна диагностика. Комбинацията от CYFRA 21-1 с NSE, CEA, SCC и HE4 се използва успешно за отдиференциране на различните видове образувания и дава насоки за определяне на агресивността на лечението при всеки пациент.

Все по-голяма популярност набира и изследването на общия простатно специфичен антиген (TPSA). Той е част от профилактиката, предписвана от личните лекари за мъже над 60-годишна възраст. В последните години тенденцията е за "подмладяване“ на карцинома на простатата и все повече мъже между 40 и 60 години сами инициират лабораторно изследване на състоянието на простатата. При завишени нива на антигена трябва задължително да се потърси мнение на специалист, препоръчва д-р Ана Русева. Цената на изследването е 23 лева и е достъпно за всички. Предстои след няколко месеца в лабораторията на СБАЛОЗ – Варна да започне и изследване на свободния простат-специфичен антиген (FPSA), с което ще се подобри още диагностиката на аномалиите в простатната жлеза.

Прогнозата на д-р Русева е, че с оглед тенденцията за увеличаване и подмладяване на болните с рак на простата, лабораторните изследвания на простатния антиген при мъжете ще стигне по популярност огромното към момента търсене за изследване на сквамоцелуларния карциномен антиген (SCC) при жените, който се използва най-често за диагностика при аномалии в шийката на матката и е маркер за проследяване при всички видове плоскоклетъчни карциноми.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
България в еврозоната
Смъртни случаи в България заради фентанил
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: