Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ще горят във Франция пестицидите, открити в рухнал склад край Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:36 / 17.09.2020Коментари (0)2298
© БНР
Министър Емил Димитров провери склад край община Ветрино с рисково съхранение на над 24 тона пестициди, чийто покрив е пропаднал и е с увредени стени, предаде репортер на радио "Фокус“ – Варна. Проверката е във връзка с разпореждане на Върховна административна прокуратура относно нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита. По този повод министърът на околната среда и водите Емил Димитров и зам. главен прокурор при Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева бяха на място, за да видят склада с рисково съхранение на над 24 тона пестициди. Обектът се намира в близост до с. Неофит Рилски, община Ветрино, област Варна.  

"Съвсем скоро е имало възможност складът да бъде наводнен, заради поройните дъждове, но благодарение намесата на кмета на Ветрино не се е стигнало до това. 

Складът, както е видно, не е в добро състояние. В България има складове, в които през 90-те години са се събирали пестициди от 60-те, които са местени от склад в склад. Бидоните, които са тук са за преопаковане. В тях пестицидите, които са в чували, някои от които са скъсани, се преокачествяват и се слагат в транспортен контейнер, с който ще отидат до Франция, за да бъдат обезвредени.  

Искам да отбележа, че програмата, която започнахме бе по искане на прокуратурата, тъй като ние сигнализирахме за такива ситуации в цялата страна. Има много пестициди, но не всички са съхранявани в лошо условия и съответно не са в лошо състояние. Указанията, които имаме са точно тези пестициди, които представляват опасност за населението да бъдат максимално бързо обезвредени, изнесени, унищожени и процедурата да приключи“, обясни министър Емил Димитров

Той посочи, че процедурата в цял свят е да се изземват пестицидите, да се опаковат, прави им се нотификация и в специално изградени инсинератори се изгарят.  

"Днес тези пестициди ще бъдат извадени, ще бъдат опаковани и след това ще отидат на склад, след което вече следва да бъдат превозени до инсинератора във Франция, където ще бъдат изгорени. Докато всичко това не се случи – за нас операцията не е изпълнена. Тази година няма да можем да изгорим всичко, а правителството е гласувало за тази година бюджет до 10 млн. лв. Ако всяка година обезвреждахме по 1000 тона, то проблемът щеше да е изчезнал преди повече от 20 години“, каза в заключение Емил Димитров.



Още по темата: общо новини по темата: 2
18.09.2020 »
17.09.2020 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: