Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ще изпадне ли в несъстоятелност "Градски транспорт"? Одобриха одита на превозвача
Автор: Екип Varna24.bg 12:56 / 28.06.2018Коментари (7)5344
© Varna24.bg
Цифрите показват, че "Градски транспорт“ е на загуба от 2,8 млн. лв., но за този финансов резултат има обективни причини, стана ясно на 32-ото заседание на Общинския съвет на Варна. Цената на билета не е повишавана от 2006 г. (запазена е 1 лв.), а от тогава до сега разходите, най-вече за заплати, са се увеличили неколкократно. Към момента над 60% от приходите на "Градски транспорт“ са за възнаграждения. За тях дружеството сега плаща около 20 млн. лв. при 5 млн. лв. преди няколко години, като приходите за този период не са се променили.

И тук се стигна до deja vu, защото аргументите в дебата повториха тези, от финансовата комисия преди дни, която одобри дофинансиране на дружеството. От трибуната на ОбС – Варна, градският лидер на социалистите Борислав Гуцанов дори предупреди за опасност от изпадане в несъстоятелност на "Градски транспорт“, съобщава "Черно море".

От мнозинството припомниха, че превозвачът е натоварен със сериозни социални функции – карти за пенсионери (броят на достъпните безплатни линии са увеличени от 2 на 3) и хора с увреждания, намалени цени за пътуване на ученици, и т.н., и т.н. Затова е нормално да търпи негативи.

"Градски транспорт“ действително изпълнява всички курсове в града, но именно ФРЗ е основата на сериозните разходи, защото няма как заплатите на служителите да бъдат намалени, а разширяването на дейността увеличава броя им. През годините средствата за поддръжка на автобусите намаляват и се оптимизират, увеличен е подвижният състав с най-нови превозни средства. Поскъпването на горивата обаче допълнително натоварва бюджета на дружеството.

Не се очаква и драстично увеличаване на пътникопотока, дори след въвеждането на Синята зона. Заради повишаващия се жизнен стандарт варненци ще продължат да ползват личните си автомобили и ще ги предпочитат пред това да се качат на автобуса, което ще запази приходите на "Градски транспорт“, посочиха съветници.

След гласуването с 30 гласа "за“, 2 "против“ и 6 "въздържал се“ одитът на общинския превозвач за 2017 г. беше одобрен, а ръководството и контрольора – освободени от отговорност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Тони Павлов 1
премахни филтъра

0
 
 
Частника как пък беше на самоиздръжка, без да трупа дългове?!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: