Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ще ограничават замърсяващите автомобили в централната част на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:55 / 23.02.2023Коментари (0)1212
©
Още през миналата година влезе в сила законова възможност кметовете на общини да определят зони, в които не се допускат автомобили от по-ниска екокатегория когато има замърсяване на въздуха над нормите. Подобни зони с ниски емисии има в редица държави в Европа като Франция, Германия, Дания, Португалия, Нидерландия и Великобритания. 

В България все още нито една община не е въвела подобна мярка, въпреки че вече са предприети стъпки. 

Най-близо до въвеждането на нискоемисионни зони е Община София. В края на 2022 година столичният общински съвет гласува наредбата за обособяване на тези зони, а ограниченията се очаква да влязат в сила в края на тази година. Във Варна също вече са предприети стъпки за въвеждането на такава мярка. Това каза за Радио Варна Боряна Павлова, главен експерт "Опазване на околната среда“ към дирекция "Екология“. 

"Миналата година Община Варна работи активно по проблемите с опазването на околната среда и в частност замърсяването на въздуха. Един от основните приоритети на експертите от нашия отдел е създаването на такава зона с ниски емисии в централната градска част. Беше издадена заповед на кмета на общината, с която се назначи комисия от експерти. На заседанията присъстваха представители на общинската администрация, главният архитект на града, РИОСВ, РЗИ, Пътна полиция, Автомобилна администрация, Градски транспорт, както и проектантите на генералния план за организацията на движението на територията на общината", поясни Павлова. 

Предстои да бъдат уточнени и всички детайли около въвеждането на ограниченията, които трябва да бъдат гласувани и от общинския съвет. Боряна Павлова не се ангажира със срокове, така че въпросът кога ще бъдат въведени мерките на този етап остава без отговор. Единственото, което е известно до момента е, че нискоемисионните зони ще са основно в централната част на града, където трафикът е най-голям. 

Екологът Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие приветства мерките за ограничаване на замърсяването на въздуха, но е на мнение, че тези зони трябва да бъдат постоянни, а не временни. Според него, зоните с най-мръсен въздух са в района на големите булеварди. 

"Въпросът е дали българите ще могат толкова бързо да се настроят към промените и да си купят нова кола, която да отговаря на изискванията", коментира още Илиев. 

Още в първите месеци от въвеждането на екостикерите, които отразяват екологичната категория на автомобила, стана ясно, че процентът на автомобили, попадащи в най-ниската първа група е доста голям. Това е очаквано и заради факта, че автопаркът в България е стар и над 30% от колите са с първоначална регистрация между 1992 и 1996 година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: