Ще скочи ли цената на хляба във Варна след поскъпването на тока?

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
13:59 / 17.07.2018
4203
Повишението в цената на тока засега не се отразява драстично върху пазара на хляб, закуски и сладкарски изделия във Варна и поскъпване на тази продукция няма да има, коментира за Varna24.bg Иво Бонев, председател на Съюза на хлебарите и сладкарите във Варна.  

"Цените преди месец и днес са едни и същи, даже има хляб на 0,49 лв. за 600 грама което според мен е под себестойност. За разлика от варненския регион, колегите от Южна България имат поскъпване с около 10 стотинки. Това се дължи на смелостта им и на търговски трикове, при които се тества пазара, за да се види как ще реагират клиентите. Две са места в страната, където има жестока конкуренция, това са София и Варна. Колегите от Добрич, от Бургас и други по-близки места около Варна, атакуват варненския пазар. Предлагането на хляб е повече от търсенето. Капацитетите ни само за Варна са достатъчни да задоволят потреблението, което в летните дни са около 120-130 000 хляба дневно. Тези фирми, които работят на тъмно, подбиват цените. И те са не по-малко от 50% от фирмите на пазара. Този проблем стои от години. Ние имаме редица предложения като например легализиране на транспортните фирми, които разнасят хляб. Старата "дъвка" от години, че ДДС-то трябва да се намали от 20 на 10%. Нещо, което ако се направи, съм убеден, че ще изсветлее бранша и почти на 100% фирмите ще си плащат данъците. Така ще се увеличат приходите към хазната. ", каза Ива Бонев.

Той сподели, че бранша е подложен на контрол от 13 органа.

"Това не е лошо, защото произвеждаме продукт, който е хранителен и може да бъде опасен за нашето здраве. Тези проверки са засилени през лятото. Има бригади, които не са от Варна дори. Една малка забележка имам към НАП, обаче. Техните служители проверяват във времето, когато търговския обект прави 80% от оборота си за деня и ако в това време бъде затворен, предприемачът търпи сериозни загуби. Това не е добре за него, за потребителите, а и за НАП, защото по-малко данъци ще платим. Добре е тези проверки да са насочени и повече към сивия сектор и да са в по-подходящо време". 

Според експерта не е добре да съхраняваме хляба в хладилник през лятото. Сравнително по-нетрайни са тестените изделия, които са полуготови и се пекат на място във фурните, тъй като имат съставка, която е вложена заради замразяването и трайността на тези продукти е по-кратка. 

Как да съхраняваме хляба през лятото и колко време е годен той за консумация - вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).