УМБАЛ "Света Марина" е единствената институция в страната не само в здравеопазването, а и във всичси останали отрасли, която ще получи този знак за качество, признат и одитиран от експерти от чужбина, в т.ч. и от Брюксел, който естествено свързваме с институциите на Европейския съюз. Контактите между двете болници съществуват от 1997 г., като вече с влизането на България в Евросъюза те са на качествено ново ниво и варненската болница получава ново международно признание. Самите швейцарски гости споделиха, че много малко са структурите и институциите в Европа с подобна оценка и дадоха за пример, че дори партньрът в проекта - болница "Инзелшпитал" в Берн има сертификат за определени структури, като цялото звено все още не е кандидатствало за тази оценка.
Проф. Урс Брюхнер бе изключително впечатлен от хората в болницата, които имат много добра обвързаност с работното си място и оценяват къде работят. Самото управленческо звено в лицето на ръководения от изпълнителният директор проф. д-.р Красимир Иванов, дмн мениджърски екип впечатлява с ясните цели, с високата инициативност и хъс при тяхното осъществяване. Работи се по значими проекти, осъществявани в оптимално кратки срокове, като знаят как да използват резултатите за практическото развитие на болницата, каза още проф. Брюхнер.
Г-жа Рут Шнайдер, която от 9 години насам ежегодно посещава варненската болница, сподели че в Европа този модел е въведен във всички болници единствено в Люксембург. Тя даде отлична оценка на високите технологии и модерната апаратура на УМБАЛ "Св. Марина". Г-жа Шнайдер оценява стремежа и мотивирането на ръководството и сътрудниците да се учат от най-добрите и най-вече бързината на промените и гъвкавостта в реализирането на проектите. Според нея в това отношение дори самите швейцарски партньори има какво да научат от УМБАЛ "Св. Марина".
Д-р Дияна Петкова съобщи още, че одитът на болницата ще продължи до понеделник, когато се очаква и обявяването на резултатите и оценката след запознаването с дейността на всички нива в структурата на здравното заведение като едно единно цяло.