Швейцарци оценяват по евростандарти УМБАЛ “Св. Марина”

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:01 / 05.11.2009
492
Тридневен одит на швейцарска делегация започна в четвъртък в УМБАЛ "Св. Марина". Това е поредната среща на двете страни в изпълнение на ангажиментите по българо-швейцарския проект между варненската университетска болница и болница "Инзелшпитал" в Берн, съобщи координаторът на проекта д-р Диана Петкова. В делегацията са г-жа Рут Шнайдер и Стефан Ото от болница "Инзелшпитал", както и проф. Урс Бухер и г-н Майк Оберхолцер, които са представители на сдружение SAQ и са одитори на фондация FQM от Брюксел. Целта на одита е да се валидизира болницата за присъждането на второ ниво Recodnised for Excellens, т.е. делегирането на едно признание за високо качество.

УМБАЛ "Света Марина" е единствената институция в страната не само в здравеопазването, а и във всичси останали отрасли, която ще получи този знак за качество, признат и одитиран от експерти от чужбина, в т.ч. и от Брюксел, който естествено свързваме с институциите на Европейския съюз. Контактите между двете болници съществуват от 1997 г., като вече с влизането на България в Евросъюза те са на качествено ново ниво и варненската болница получава ново международно признание. Самите швейцарски гости споделиха, че много малко са структурите и институциите в Европа с подобна оценка и дадоха за пример, че дори партньрът в проекта - болница "Инзелшпитал" в Берн има сертификат за определени структури, като цялото звено все още не е кандидатствало за тази оценка.

Проф. Урс Брюхнер бе изключително впечатлен от хората в болницата, които имат много добра обвързаност с работното си място и оценяват къде работят. Самото управленческо звено в лицето на ръководения от изпълнителният директор проф. д-.р Красимир Иванов, дмн мениджърски екип впечатлява с ясните цели, с високата инициативност и хъс при тяхното осъществяване. Работи се по значими проекти, осъществявани в оптимално кратки срокове, като знаят как да използват резултатите за практическото развитие на болницата, каза още проф. Брюхнер.

Г-жа Рут Шнайдер, която от 9 години насам ежегодно посещава варненската болница, сподели че в Европа този модел е въведен във всички болници единствено в Люксембург. Тя даде отлична оценка на високите технологии и модерната апаратура на УМБАЛ "Св. Марина". Г-жа Шнайдер оценява стремежа и мотивирането на ръководството и сътрудниците да се учат от най-добрите и най-вече бързината на промените и гъвкавостта в реализирането на проектите. Според нея в това отношение дори самите швейцарски партньори има какво да научат от УМБАЛ "Св. Марина".

Д-р Дияна Петкова съобщи още, че одитът на болницата ще продължи до понеделник, когато се очаква и обявяването на резултатите и оценката след запознаването с дейността на всички нива в структурата на здравното заведение като едно единно цяло.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).