Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
јнализи
¬арна
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
ќбщество
Ѕизнес
 риминални
»нституции
ƒруги
„итателски
—игнал за нарушени€ в ƒом за възрастни хора във ¬арна
јвтор: ≈кип Varna24.bg 13:29 / 26.11.2023 оментари (12)7811
ќбщинските съветници от групата на "¬ъзражданеУ в ќбщински съвет ¬арна изпратиха сигнал до новоизбрани€ кмет, в качеството му на доставчик на социални услуги в града, за системни нарушени€ в  —”¬’ "√ерганаУ. ¬ сигнала те насто€ват да бъдат взети незабавни мерки за посочените в него нарушени€, както и за налагането на дисциплинарно наказание "уволнениеУ на директора на  —”¬’ "√ерганаУ, поради системни нарушени€ на трудовата дисциплина, съгласно  одекса на труда, и несправ€не със задължени€та, вменени със съответстващата на позици€та длъжностна характеристика.

ƒо сигнала на "¬ъзражданеУ се стига след сигнал† от граждани, изпратен през септември до инж.  оста —то€нов Ц народен представител от групата на "¬ъзражданеУ в Ќародното събрание по повод на†  —”¬’ "√ерганаУ.

ќт него става €сно, че в стаи на втори и трети етаж на сградата, в ко€то се помещава домът за стари хора, са нападнати от дървеници и стоножки. —поред него ръководството на дома не е предприело необходимите мерки, за да елиминира паразитите и инсектите.

¬ сигнала на гражданите е посочено още, че служител в институци€та Ц медицинска сестра, е оказвала принуда към настанените възрастни потребители да тегл€т кредити, както и да се подписват на подписки в защита на директорката, в подкрепа на поискано от не€ об€снение за наложено ѝ дисциплинарно наказание от ќбщина ¬арна.

—лед проверка на фактите по случа€ се оказва, че сигналите за нередности имат дълъг хронологичен ред, датиращ още от 2020 г., както следва:

ѕърви€т сигнал за наличие на нередности при осигур€ване качеството на услугата в  омплекс "√ерганаУ датира от 09.01.2020 г. —игналът е от служител към ƒиректора на дома. Ќалице са последващи сигнали от служители към ƒиректора и към отговорните институции.

ѕрез €нуари 2023 г. е сигнализирана ќƒ† на ћ¬– ¬арна за това, че медицинската сестра системно е принуждавала настанени в дома хора да тегл€т кредити и да ѝ дават парите. ѕринуждавала ги е да ѝ дават дебитните си карти. Ќа 11.01.2023 г. ќбщина ¬арна извършва проверка. — отговор от февруари† 2023 г. от ќƒ на ћ¬–-¬арна, заместник-кметът на ќбщина ¬арна информира, че след извършената проверка е дал поредица препоръки, наред с които също е насто€л за дисциплинарно уволнение на уличената в злоупотреба със служебно положение служителка и наказва директора на дома дисциплинарно.†—ъс заповед† отново от февруари 2023 г. заместник-кметът на ќбщина ¬арна назначава комиси€, ко€то да извърши извънредна проверка в  омплекс "√ерганаУ по повод на разпореждане на –айонна прокуратура Ц ¬арна. ”станов€ват се множество нередности. ”казват се действи€ за дисциплинарни наказани€, но без резултат.

—ъс сигнали през април 2023 г.† е информирана јгенци€та за качество на социалните услуги (ј —”), че в  —”¬’ "√ерганаУ храната е със несъответстващ грамаж, налични са дървеници, извършени са кражби от персонала със знанието на директора, използвана е принуда от страна на служител към потребители да тегл€т кредити със своите лични карти, закрива се кафене и се превръща в заведение, събиращо множество външни посетители, настан€ват се потребители с психични забол€вани€, онкологични диагнози и лежащо болни, както и се отправ€т заплахи за уволнение на служители и изгонване на потребители, събират се подписи от у€звимите старци в подкрепа на директорката и др. ѕрез май 2023 г. със заповед на изпълнителни€ директор на ј —”† е формирана комиси€, ко€то да извърши тематична проверка за спазването правата на потребителите на услугата "дом за стари хораУ в  омплекс "√ерганаУ. — протокол се констатират нарушени€ и се препоръчва незабавното им отстран€ване. Ќова проверка е назначена със заповед от изпълнителни€ директор на ј —”, с цел да се проследи развитието на случа€ по повод на сигналите, ко€то също констатира неотстранени проблеми.

Ќа 26.07.2023 г. ќƒ на ћ¬– ¬арна с писмо изисква от директора на  омплекс "√ерганаУ заверени копи€ от дисциплинарни наказани€, налагани на ».». за периода 2020-2022 г. и декларации и протоколи от касиера /домакина за приемане и предаване на лични вещи на 7 поименно изброени потребители от дома за периода 2020-2022 г. Ќа 4.08.2023г. след проверка, извършена от главен инспектор от –«» в присъствието на† лекар, временно изпълн€ващ длъжността "директорУ в  —”¬’ "√ерганаУ, е издаден протокол† със 7 точки, включително дезинфекци€ и дезинсекци€.

— писмо през август 2023 г. изпълнителни€т директор на ћЅјЋ "—в. ћаринаУ пише писмо на ƒиректора на  омплекс "√ерганаУ, в което уведом€ва, че "пациентката Ќ. .ƒ. е транспортирана и приета в  линиката по вътрешни болести. ѕри постъпването пациентката е била видимо опаразитена с множество дървеници по т€лото и дрехите, което създава риск от разпространение на инсектите сред останалите пациенти и медицински персонал на клиниката. ¬ кра€ на м. юни 2023г. отново от ƒом "√ерганаУ в същата структура на лечебното заведение е пролежал и друг пациент, опаразитен с дървеници.У. ћЅјЋ "—в. ћаринаУ препоръчват да се приложат съответните противоепидемични мерки и дезинсекционни меропри€ти€ срещу разпространението на дървеници и опаразитеността на домуващите.

—лед проучване на казуса " омплекс √ерганаУ, за който е сигнализиран на 11.09.2023г., народни€т представител инж.  оста —то€нов от† "¬ъзражданеУ, внас€ въпрос до министъра на ћ“—ѕ на 20.09.2023г. «а€в€ва очакването си да се извърши проверка за услови€та на живот в дома. — отговор с вх. на Ќародното събрание є 49-354-06-1533/11.10.2023 г.,†министърът на ћ“—ѕ,† »ванка Ўалапатова, информира народни€ представител от "¬ъзражданеУ - инж.  оста —то€нов, че "е направена проверка от ј —” в рамките на нейната компетентност и е установена липса на адекватни действи€ на ръководството и организаци€ на дейностите, както и занижен вътрешен контрол от страна на директора.  метът на община ¬арна, в качеството му на доставчик на социалните услуги и работодател на ръководител€ на комплекса, е уведомен за резултата от проверката с оглед предприемане на действи€ по компетентност. јгенци€та е уведомила и ќƒ на ћ¬– ¬арна и –айонна прокуратура ¬арнаУ.

ѕрез третата седмица от м. ноември 2023 г. е извършена нова проверка от –«» с констатации за необходимост от съответните мерки.
«ареждане! ћол€, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.11.2023 г.
0
 
 
Ѕезобразие е това което прави ¬ъзраждане към дом √ергана »мота им тр€бва €вно държавен е ј до т€х стро€т огромен хотел как апетитно е м€стото
Aнонимен
на 28.11.2023 г.
0
 
 
Ќе в€рвах че парти€ ¬ъзраждане ще паднат толкова ниско че да оплю€т и униз€т честни хора ѕоредните който имат апетит за сграда и зем€
Aнонимен
на 27.11.2023 г.
0
 
 
—игнала е от септември а сега сме месец
Aнонимен
на 27.11.2023 г.
0
 
 
“ези,които сега са на каквото и да е ниво управници,не бива да забрав€т, че също ще бъдат н€кой ден в дом за стари хора. —ега"каквото си постел€т, на такова ще легнат."
Aнонимен
на 27.11.2023 г.
0
 
 
ƒа се разров€т по-дълбоко!!!! »ма и още. «ащо искат документ за имотно състо€ние?!!!! » да н€ма продажби на имоти в последните 5 години? ќбидно е! √орките потребители!рЯШҐ
Aнонимен
на 26.11.2023 г.
0
 
 
ћоментално да затвор€т това заведение!Ќе може такава гавра с възрастни и болни хора..с дървеници,въшл€сали,персоналът ги краде,..ужас!—трашно!!!
 оментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ‘евруари 2024 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
¬иж още:
јктуални теми
Ѕългари€ и ¬ойната в ”крайна
“¬ и шоу сезон 2023/2024 г.
ћартеници 2024
ѕолитическо противоборство в —јў
”биха ћартин Ѕожанов - Ќотариуса в —офи€
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ¬арна и региона.
e-mail:
јнкета
 ак се справ€ ќбщина ¬арна с овлад€ването на последиците от проливните дъждове?
ћного добре
ƒобре, но можеше и по-добре
Ќе се справи
ѕълна трагеди€

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:

«а контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

«а реклама:

“арифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

≈кип
ѕравила
¬арненци във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
—татистика: