Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Силанизацията на постоянните зъби на децата е инвестиция за тяхното здраве
Автор: Екип Varna24.bg 10:18 / 29.09.2010Коментари (0)740
© Varna24.bg
Детските стоматолози от Дентален център I алармират, че силанизацията на първите дъвкателни зъби на децата, е инвестиция за тяхното здраве. Грижите за детското стоматологично здраве трябва да започнат с консулт при детски стоматолог още при появата на първото зъбче на детето. Постоянни грижи за млечните зъби са задължителни, защото от тяхното състояние зависи по-нататъшното здраве и на постоянните зъби. Тези изводи се наложиха от резултатите от обявените безплатни профилактични прегледи на деца, които продължиха до 15 септември в общинския Дентален център I, съобщи управителят д-р Слава Даковска. По нейна инициатива кампанията започна още на 1 юни в чест на Деня на детето и продължи през цялата лятна ваканция.

Детският стоматолог д-р Марияна Златарова, която работи в общинското здравно заведение и е зам.-председател на Сдружение "Стоматологично здраве" съобщи, че за разлика от други кампании, този път родителите са били по-активни и водят децата си на преглед в центъра. Преобладават малките деца между 3 и 10 години, но е радостно, че самостоятелно на преглед идват и тийнейджъри на 14-15 години. Състоянието на зъбите на прегледаните деца обаче е плачевно. Със здрави зъбки са едва 5 -10 % от прегледаните деца, докато останалите имат поне по два кариеса и на млечни, и на постоянни зъби. Подрастващите между 6 и 8 години имат развалени и постоянните първи дъвкателни зъби - шести и седми. Именно затова денталните лекари смятат, че родителите трябва да направят всичко възможно при тяхното поникване да им се направи силанизация, която предпазва от развитието на кариеси до тяхното узряване, което продължава около 2,5 години, обясни д-р Златарова.

От 1 юни до 1 юли са прегледани 67 деца, а от 1 юли до 15 септември общо над 180 подрастващи. Поне 80 % от тях са останали за по-нататъшно лечение, което е спасило болните им зъбки. Само д-р Златарова по желание на родителите е направила силанизация на 15 деца. Засега тази процедура не се заплаща от здравната каса. Предстои да се реализира Националната профилактична програма на здравното министерство, чийто координатор за Варненска област е детският стоматолог д-р Борислав Даковски. Първо ще се извърши масов скрининг с прегледи на деца за установяване на зъбния им статус и след това ще се прецени кой и къде ще прави силанизацията, коментира още д-р Даковска.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: