Силно присъствие на българско кино във ФКЦ Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:28 / 26.04.2016
751
Новото и талантливо българско кино е акцентът във филмовата програма на Фестивален и конгресен център - Варна, през последната седмица на април и началото на май. Три емоционално разтърсващи срещи предстоят на зрителите с "Каръци" на режисьора Ивайло Христов (на екран до 28 април), "Жажда" на дебютантката Светла Цоцоркова (на екран до 5 май) и последната творба на Иглика Трифонова "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син" ( на екран до 12 май).

Героите на "Каръци" Елена, Коко, Пацо и Гошо са съученици от гимназията в малко градче - неразделни приятели и ... неудачници. Коко е влюбен в Елена, която иска да стане певица. Тя очаква с много надежди предстоящия концерт на известна рок група. Събитието разтърсва малкия град, пораждайки нови любовни истории, но и разочарования. Сивото провинциално ежедневие на е заснето в черно-бяло.

В "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син" главният прокурор на Международния трибунал за войната в бивша Югославия - Катрин Лагранж, призовава в съдебната зала като свидетел сръбското селянче Деян Палич. Момчето е ключов свидетел срещу високопоставен сръбски военен, обвинен в зверства над цивилното население и в избиването на невинни хора. Показанията на Деян са решаващи, защото са конкретни и лични - според тях той е служил под командването на обвиняемия.

По всичко личи, че делото ще завърши със справедлива присъда за военнопрестъпника и това ще бъде първата голяма победа за Трибунала. Но адвокатът на обвиняемия - известен шведски юрист, воден от професионалната си амбиция да бъде основна фигура в едно от знаковите дела на "новия правов ред" на Европа, е убеден, че има нещо нередно, и предприема лично разследване в Босна. Оказва се, че истината има друго лице и всеки от героите трябва с достойнство да приеме своята съдба.

Майката, Бащата и 16-годишният им син живеят на хълм в края селото. Перат чаршафи от хотелите. Водата спира непрекъснато. Пристигат двама сондьори - баща и дъщеря, които трябва да разрешат проблема. Хармоничният свят на семейството е разбит. Всеки обича и ненавижда всеки. Жаждата за любов в "Жажда" е толкова голяма, че само смъртта може да я утоли.

Друг акцент във филмовата програма е канадският филм "Вил - Мария" (25 април -5 май), носител на отличие от МФФ Санта Барбара 2016 - Наградата на журито за най-добър игрален филм, селектиран в официалната програма на МФФ Торонто - 2015 г. В главната роля е неотразимата Моника Белучи, която изпълнява ролята на световно известна филмова звезда, завърнала се в Монреал, за да съчетае професионалната си кариера с грижите по своя син. Семейни тайни и съдбите на медици от болница "Вил - Мария" се пресичат в една нощ, изпълнена с изпитания и надежда. "Вил - Мария" е деликатен филм за ценители на силното авторско кино, а режисурата на Ги Едоан изследва с нюанси душевните дилеми на персонажите.

За почитателите на киното предстоят филмови изкушения от Скандинавието със заглавия от предстоящите "5 и 1/2 Скандинавски визии за култура-2016"
кино за младежка публика. Филмите "Целуни ме, бе дебил" и "Его" (2 май) представят тенденциите в съвременната скандинавска кинематография, дебатираща върху проблемите на младото поколение.

За най-малките започват междузвездните анимационни войни с непобедимите Ратчет и Кланк, които ще трябва да спасят галактиката Солана от злодея Дрек. В "Ратчет и Кланк" (от 29 април до 29 май) децата ще преоткрият магията на приятелството, неочакваните приключения с космически кораби и силата на доброто.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна на второ място по заплати в страната
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).