Синдикален лидер от Варна: Служителите в МВР не заслужават това отношение, работата ни е рискована и отговорна!

Автор: Пламена Николова
Коментари (5)
11:17 / 19.10.2020
6159
Протест на недоволни служители от системата на МВР стартира във Варна на 21 октомври. Това съобщи за Varna24.bg Ивайло Янчев, председател на Синдикално дружество 32 към Синдикалната федерация на служителите в МВР и действащ пожарникар във Варна.

"На 21 октомври, сряда започваме регионални протести в цяла България. Сборен пункт във Варна ще бъде градинката под часовника около театъра в 18.30 часа. Протестът е свързан с недоволството на служителите от системата на МВР относно тяхната основна заплата и това, че са пренебрегнати от министерско постановление, с което се увеличават до 30% заплатите на работещите на т.нар  първа линия. Според Министерски съвет, ние не сме на първа линия. Очаквам между 200 и 250 души да присъстват на протеста във Варна. Стартовата заплата на нашите служители е около 900 лв., с добавките може да достигне 1000 лв. Това е недопустимо за една толкова отговорна и рискова професия, в която браним и спасяваме човешки живот.

Ние настояваме да бъдем прикрепени към социално измерим фактор като минимална работна или средна работна заплата за страната. Много са проблемите в системата, щатният недокомплект, лошата материална база, полагане на много недобре заплатен извънреден труд, затова и няма голям наплив на млади хора към системата на МВР. Има много случаи, при които желаещите си подготвят документите, минават изпитите и когато се запознаят с реалните условия на труд и заплащане, се отказват. Други, които поработят две-три години, губят мотивация. Искаме достойно заплащане за труда и усилията, които полагаме", коментира Янчев. 

Както медията ни вече информира, в декларация, изпратена от Синдикалната федерация на служителите в МВР се посочва, че служителите в системата се чувстват недооценени . 

Припомняме и нейното съдържание:

Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР желае да изрази дълбоката "благодарност"на членовете на Федерацията към Министерския съвет и ръководството на МВР за "високата оценка", която беше поставена на служителите в МВР с класирането им на 35-то място, извън списъка с 34 министерства, институти, агенции, фондове и др., описани в ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 240 от 31.08.2020 г.

Изключването им от увеличението на индивидуалните основни месечни заплати с до 30%, изглежда, се приема за адекватно оценяване на дейността им в изминалите и бъдещите месеци на извънредно положение и ситуация,породени от епидемиологичната обстановка.

Очевидно МВР, което заедно с медицинските работници в цялата страна изнесе основно тежестта на прилаганите мерки и продължава да търпи най-тежките последствия от кризата, не е заслужило материален стимул.

Натрупаните хиляди часове труд, положен от колегите при всякакви метеорологични условия, в непосредствен контакт с карантинирани и болни, стотиците заболели служители,рисковете от заразяване предвид първата линия, на която се трудят, явно са недостатъчни, за да се избегне такова силно дискриминационно и обидно решение.

Това е едно естествено продължение на медийно обещаните и неполучени от нас 1000 лв. месечно за работещите на първа линия. Продължение е и на обидно разпределените по няколкостотин лева "награди". Определяме го като изключително лицемерие и не приемаме мястото, отредено ни чрез него.

Това постановление показва, че дадените в публичното пространство високи оценки за работата ни от началото на пандемията до ден днешен са били неискрени. Последствията от тази обида ще бъдат за сметка на мотивацията за работа и в ущърб на социалния мир.

Първото от тях е привеждането на СФСМВР в положение на протестна готовност и то вече е факт. Готови сме във всеки момент да започнем преговори за повишаване заплатите на служителите в МВР, достойно за положения от тях труд и положението в което се намират. Липсата на такива преговори или на удовлетворителен резултат от тях неизбежно ще доведат до ефективни протестни действия – единственият възможен начин, по който още веднъж да кажем: "Благодарим“ Ви!


Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).