Синдикален лидер от системата на МВР: Пожарникарите сме като братя! Не трябва да се пести от редуцирането на екипите нощем!

Автор: Пламена Николова
Коментари (3)
12:48 / 14.01.2020
8993
Един екип от пожарникари на смяна се превръща в едно семейство, задружно и сплотено, а с новите нормативни правила за редуцирането на екипите нощем и разбъркването на състава им, води до рискови ситуации. Това сподели за Varna24.bg Ивайло Янчев, председател на Синдикално дружество 32 към Синдикалната федерация на служителите в МВР и действащ пожарникар във Варна.

"За съжаление ГД Пожарна безопасност и защита на населението при промяна на наредбата за работното време по тяхно предложение беше променен чл. 14, ал. 2, където се допуска смесването на часовете за служителите, които работят на терен. Това означава, че ще има 8, 12 и 24-часови смени. Това на практика означава, че при сутрешно дежурство застъпват 10 или 12 пожарникаря, а в нощните часове от този екип остават 6-7 човека. Това разваля екипната работа и пречи на пожарникарите, които работят на терен. От години се опитваме да обясним, че за нашата професия екипът е много важен. Ако питате някой статистик, той ще ви каже, че по-малко произшествия възникват нощно време, но практиката показва, че именно нощем стават най-тежките произшествия с най-много пострадали хора. Ако нощем дежурят не 6, а 12 души, е ясно, че ще спасят едновременно много повече хора и имущество при пожар или друго бедствие. 

Пожари, подобни на последния при взрива в блока, за съжаление е имало и ще има. Затова искаме да въведем стандарт за екипите. Имаме го сега по трима, а за населено место с под 10 000 жители са двама. Искаме като категория да е ясно колко екипа по трима да бъдат. Като щатна бройка има достатъчно служители, но не са разпределени правилно. Хората на терен сме малко.

Ще дам за пример съседна Румъния, където има по трима човека на автомобил, като към тях има и парамедици. При едно произшествие като вчерашното, тръгва не само пожарен автомобил с минимум петима души, но и линейка с парамедици. Това са обучени пожарникари, които могат да окажат първа долекарска помощ. Имаме претенции да бъдем европейска държава, но в насока пожарна безопасност нямаме никакво развитие. В нашия случай дори става въпрос да се унищожи екипа, като понятие. Ние пожарникарите сме като братя, семейство. Когато това семейство се развали, нещата не вървят. Всичко това се прави за икономии, за жълти стотинки. Графиците се изготвят по този начин, за да не се надвишават определен брой часове, които се заплащат.

При последния случай заради икономии двама или трима пожарникари не са били на работа, което може да се окаже фатално в подобен момент. Искаме спешна среща с професионалното ръководство на МВР, за да бъдат направени промени във вече приетата нова наредба. Ако не бъде обърнато внимание на нашите искания сме готови на протестни действия. Законово ще изразим нашето недоволство, ако не срещнем разбиране, за да не ес създава допълнително напрежение сред колегите. За да упражняваш тази професия трябва човек да е спокоен емоционално и адекватен. Служителите ни дават всичко от себе си, за да се справят, а биват унижавани и незачитани като служители", коментира синдикалният лидер.  

Какво още каза Ивайло Янчев вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).