Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Синдикален лидер от системата на МВР: Пожарникарите сме като братя! Не трябва да се пести от редуцирането на екипите нощем!
Автор: Пламена Николова 12:48 / 14.01.2020Коментари (3)8881
© Varna24.bg
Един екип от пожарникари на смяна се превръща в едно семейство, задружно и сплотено, а с новите нормативни правила за редуцирането на екипите нощем и разбъркването на състава им, води до рискови ситуации. Това сподели за Varna24.bg Ивайло Янчев, председател на Синдикално дружество 32 към Синдикалната федерация на служителите в МВР и действащ пожарникар във Варна.

"За съжаление ГД Пожарна безопасност и защита на населението при промяна на наредбата за работното време по тяхно предложение беше променен чл. 14, ал. 2, където се допуска смесването на часовете за служителите, които работят на терен. Това означава, че ще има 8, 12 и 24-часови смени. Това на практика означава, че при сутрешно дежурство застъпват 10 или 12 пожарникаря, а в нощните часове от този екип остават 6-7 човека. Това разваля екипната работа и пречи на пожарникарите, които работят на терен. От години се опитваме да обясним, че за нашата професия екипът е много важен. Ако питате някой статистик, той ще ви каже, че по-малко произшествия възникват нощно време, но практиката показва, че именно нощем стават най-тежките произшествия с най-много пострадали хора. Ако нощем дежурят не 6, а 12 души, е ясно, че ще спасят едновременно много повече хора и имущество при пожар или друго бедствие. 

Пожари, подобни на последния при взрива в блока, за съжаление е имало и ще има. Затова искаме да въведем стандарт за екипите. Имаме го сега по трима, а за населено место с под 10 000 жители са двама. Искаме като категория да е ясно колко екипа по трима да бъдат. Като щатна бройка има достатъчно служители, но не са разпределени правилно. Хората на терен сме малко.

Ще дам за пример съседна Румъния, където има по трима човека на автомобил, като към тях има и парамедици. При едно произшествие като вчерашното, тръгва не само пожарен автомобил с минимум петима души, но и линейка с парамедици. Това са обучени пожарникари, които могат да окажат първа долекарска помощ. Имаме претенции да бъдем европейска държава, но в насока пожарна безопасност нямаме никакво развитие. В нашия случай дори става въпрос да се унищожи екипа, като понятие. Ние пожарникарите сме като братя, семейство. Когато това семейство се развали, нещата не вървят. Всичко това се прави за икономии, за жълти стотинки. Графиците се изготвят по този начин, за да не се надвишават определен брой часове, които се заплащат.

При последния случай заради икономии двама или трима пожарникари не са били на работа, което може да се окаже фатално в подобен момент. Искаме спешна среща с професионалното ръководство на МВР, за да бъдат направени промени във вече приетата нова наредба. Ако не бъде обърнато внимание на нашите искания сме готови на протестни действия. Законово ще изразим нашето недоволство, ако не срещнем разбиране, за да не ес създава допълнително напрежение сред колегите. За да упражняваш тази професия трябва човек да е спокоен емоционално и адекватен. Служителите ни дават всичко от себе си, за да се справят, а биват унижавани и незачитани като служители", коментира синдикалният лидер.  

Какво още каза Ивайло Янчев вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.01.2020 г.
0
 
 
Няма да се даваме братя...
Aнонимен
на 14.01.2020 г.
0
 
 
Браво. Ще отстояваме правата си.
0
 
 
Едва ли някой ще ги чуе. В системата на мевере ушевите са писаните яйца, щото са по-глупави от останалите и лесно се манипулират...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: