Синелибри Варна започва на 28 октомври

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
17:31 / 16.10.2020
1770
Международният кино-литературен фестивал Синелибри тази година се провежда под мотото "Възпитание на чувствата“ в знак на почит към Гюстав Флобер, един от най-влиятелните френски писатели на XIX век. Изданието в морската столица започва на 28 октомври с новия филм на Алехандро Аменабар "По време на войната“ и ще продължи до 8 ноември, когато грандамата на френското кино Изабел Юпер ще ни поднесе поредната си ексцентрична роля – в криминалната комедия "Кръстницата“ на режисьора Жан-Пол Саломе. Отдавна доказала умението си да се превъплъщава като хамелеон в най-различни образи, звездата от "Мадам Бовари“ и "Пианистката“ влиза в кожата на преводач в полицейски отдел и наркодилър в шеметната адаптация по романа на Анелор Кер. Домакин на Синелибри Варна отново е Фестивален и конгресен център. Програмата обхваща 12 блестящи филмови премиери, като част от тях ще бъдат излъчени онлайн чрез платформата Neterra TV+ (https://neterra.tv/festival/cinelibri) в дните на фестивала.

На 29 октомври зрителите на морската столица ще могат да видят пленителната драма "Връзки“ на режисьора Даниеле Лукети, която откри тазгодишното издание на кинофестивала във Венеция. Филмът е адаптация по романа на талантливия италиански писател Доменико Старноне и разказва емоционално наситена история за една семейна криза и за провалите, които ни се струват непреодолими, а ни съпътстват цял живот. В програмата е и новият филм на френския режисьор Франсоа Озон, който владее изкуството на провокацията до съвършенство. "Лято 85“ е сурова, мъдра, майсторски разгърната драма, проследяваща историята на едно съзряване. Прожекцията във Варна е на 30 октомври в зала 1 на ФКЦ и ще бъде предшествана от среща представяне на филма с участието на Николай Йорданов, киновед. Зрителите на Варна ще видят и новия филм на Джеймс Франко "Зеровил“ - експериментална комедийна драма, своеобразно намигване към Куентин Тарантино и "Имало едно време в Холивуд“. 

Сред акцентите в програмата са амбициозната копродукция "Берлин Александерплац“ на Бурхан Курбани - екранизация на монументалния роман на Алфред Дьоблин, завладяващият драматичен трилър "Последният Вермеер“, базиран на действителен случай, и психологическата драма "Бащата“ с Антъни Хопкинс и Оливия Коулман, която ще бъде показана на 4 октомври в зала 1. Любопитното е, че режисьор на филма "Бащата“ е авторът на едноименната пиеса, нашумелият драматург Флориан Зелер, познат у нас и с други свои хитови пиеси. Програмата на Синелибри Варна ще предложи на зрителите и прелестния романс "Една русалка в Париж“, в който блестят Никола Дювошел, Мерилин Лима и Роси де Палма. Ценителите на философската проза не бива да пропускат филмовия прочит на "Нарцис и Голдмунд“ от Херман Хесе. Роман, който се оценява като литературен триумф, "най-задълбочената и хубава книга“ на Хесе, същински шедьовър на модерната европейска класика. Любителите на напрегнатия сюжет могат да включат в графика си мистериозния трилър "Заливът на тишината“ с Олга Куриленко и Клаес Банг, който ще бъде излъчен на 1 ноември в зала 1. А "Крадецът на дните“ на режисьора Гуидо Ломбарди е още един подарък за почитателите на съвременното италианско кино.

Всички прожекции и съпътстващи срещи ще се състоят при строго съблюдаване на здравните мерки. Билетите са вече в продажба на касата на Фестивалния и конгресен център и онлайн: https://fccvarna.bg/

Организаторите призовават зрителите да си носят маски и да спазват изискванията за дистанция в залите. Акредитираните лица следва да предоставят пропуските на касата най-рано 24 часа преди съответната прожекция и най-късно 30 минути преди нейния старт, за да получат безплатен билет с място. В противен случай пропускът не дава достъп до залата. Безплатните билети с място за акредитирани лица са ограничени. След изчерпването им акредитираните ще имат достъп до залата единствено ако има непродадени места. За пропуски можете да пишете на julia.petkova@colibri.bg

Допълнителна информация, новини и материали за всички кинопродукции ще намерите във фейсбук страницата на фестивала: https://www.facebook.com/events/1237312089969341/

Синелибри Варна 2020 се реализира с подкрепата на Фонд "Култура" на Община Варна и посолствата на САЩ, Испания, Франция, Италия.

Oфициален уебсайт: www.cinelibri.com


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).