Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Синфония Варсовия и елитни солисти от Франция идват за концерт на "Варненско лято“
Автор: Пламена Николова 14:34 / 25.07.2019Коментари (0)2302
©
Международният музикален фестивал "Варненско лято“ 2019 върви към поредния връх в своята основна програма – гастрола на един признат по цял свят ансамбъл - емблематичния полски оркестър Синфония Варсовия. Фестивалната публика ще открие в този концерт блясъка на класическата камерна музика от XVIII век. Трима титуловани европейски музиканти ще бъдат солисти в концерта с творби на Моцарт и Хайдн на 2 август от 19 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Диригент на оркестъра ще бъде уважаваният маестро на флейтата Филип Бернолд, солисти в проекта са Огюстен Дюме – един от знаковите цигулари от втората половина на ХХ век и изявеният виолист Жерар Косе. Ще прозвучат Дивертименто KV 205 и Симфония концертанте от Моцарт и Симфония №85 “Кралицата“ в си бемол мажор от Хайдн. 

Синфония Варсовия е ансамбъл със стремително развитие. Основан е през 1984 г. във Варшава от легендарния цигулар Йехуди Менухин. Синфония Варсовия е един от най-титулуваните оркестри в Европа и света. Забележителни, влезли в музикалната история, са концертите и звукозаписите на оркестъра със сър Йехуди Менухин. Синфония Варсовия работи с големите диригенти на нашето време Клаудио Абадо, Валери Гергиев, Роберто Тревино, а големият полски композитор Кшиштоф Пендерецки от 1997 г. е свързал името си с оркестъра, на който е музикален директор. Над 300 компактдиска има в дискографията на оркестъра, много от тях с престижни награди. Варшавските музиканти скоро ще имат нов дом – Център Синфония Варсовия – многофункционално съвременно място с ултрамодерна архитектура, което ще промени общуването с изкуството им.  

Филип Бернолд е професор и ръководител на катедрата по флейта в Националната консерватория в Париж. През 1987 г. печели първа награда на Международния конкурс "Жан-Пиер Рампал“ в Париж и това му проправя път към международна солова кариера с известни солисти и оркестри, от Ростропович до Рампал.

Сред оркестрите, с които е концертирал, са тези на Париж, Токио, Будапеща, Москва. Свирил е под палката на диригенти като Менухин, Гардинър, Мазел, Нагано. Изпълненията на Филип Бернолд го отвеждат на престижни сцени - от Париж до Сеул, от Лондон до Москва и до най-големите фестивали по света. Дирижира оркестри като "Синфония Варсовия“, Оркестър "Симон Боливар“ (Каракас), Филхармонията на Баден-Баден, Камерен оркестър на Париж и Женева, Kanazawa Еnsemble (Япония) и Cappella Istropolitana. Първият диск на Филип Бернолд през 1989 г. печели Голямата награда на Академия "Шарл Крос“. Оттогава той е записал повече от 20 компактдиска с Harmonia Mundi, EMI и други големи музикални компании.  

Огюстен Дюме е определян от музикалната критика като "майстор на класическия френски стил“ и често е сравняван с великите цигулари на ХХ век. Има изключително успешна кариера, големите постижения в която са интегралите. Една от първите му изяви, поощрени горещо от критика и публика, е записът на всички сонати за цигулка и пиано на Бетовен за Дойче грамофон. Цигуларят е изнасял концерти и е записвал с всички значими оркестри – Берлинската филхармония, Филхармонията на Лос Анджелис, на Монреал, Филхармонията на Япония и много други. Режисьорът Жерар Корбио, известен с филмите си "Повелителят на музиката“ и "Фаринели“, създава документалния филм "Огюст Дюме – да оставиш следа в сърцето“. От 2004 г. Огюст Дюме ръководи катедра цигулка и камерна музика в Кралската академия за талантливи млади солисти "Music Chapel Queen Elisabeth" в Брюксел. Под негово ръководство те печелят награди от най- престижните международни конкурси. Дюме се изявява и на диригентския пулт. 

Жерар Косе е признат за един от най-големите виолисти на нашето време като солист и камерен изпълнител. Има издадени над 25 компактдиска от големи звукозаписни компании. Международно признание получава в средата на 70-те години като съосновател и соло виолист в ансамбъла на Пиер Булез "Интерконтемпорен“. С особен интерес към новия репертоар за виола, той прави премиерните изпълнения на над десет концерта, написани специално за него. С активната си концертна дейност Жерар Косе допринася за утвърждаването на виолата като солов инструмент. Концертира съвместно с Гидон Кремер, Максим Венгеров, Франк Петер Цимерман, Хаген Квартет и мнoго други. Свири на виола "Гаспаро да Сало“ от 1560 г.




Още по темата: общо новини по темата: 106
22.07.2022 »
28.06.2022 »
27.06.2022 »
24.06.2022 »
13.04.2022 »
01.09.2021 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (390) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1601) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: