Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Сирак от Варна: На някой пука ли му какво става с младежите без родители, които напускат институциите?
Автор: Пламена Николова 09:26 / 29.05.2018Коментари (6)5920
© Varna24.bg
В писмо до Varna24.bg бивш възпитаник на социален дом от Варна постави някои важни въпроси, касаещи момчетата и момичетата, които излизат от тези институции и поемат по своя път в живота сами. Публикуваме писмото без редакторска намеса:

"На 30 май 2018 г. Президентът г-н Румен Радев ще бъде домакин на традиционния абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение, който е част от благотворителната инициатива "Подкрепи една мечта".

Като човек, който е израснал в социалните Домове в страната се обръщам с гореща молба към Вас за следното:  

Знам, че медиите сте изключително силни и можете да поставите на дневен ред на политиците проблемите на всяка една област. Обръщам внимание на сираците и тези, които са с декларации за отказ от родителски права на родителите изоставени  и отгледани в социални институции. От времето на покойния вече Президент д-р Жельо Желев се провежда този бал за завършващите средно образование.

Истината, е че до сега никой не се зае с това да реши важен въпрос относно тези младежи и девойки! Няма единна национална политика, която да казва къде отиват младите хора, като напуснат социалната институция и какво се случва с тях? Да вярно е, пълнолетни са, и трябва сами да поемат своя път в живота! Но аз пак питам, къде отиват? От времето през 1999 година, когато аз напуснах социален Дом до момента не се е променило абсолютно нищо!

Излизат от Дома и всеки, който както намери за добре да се оправя! Сега положението е още по критично, защото традиционния бал при Президента обръща внимание на част от Центровете за настаняване от семеен тип и реално на приема ще са много по малко завършващи абитуриенти! В традиционния бал не вземат участие освен абитуриенти от ЦНСТ и такива, които са настанени в приемни семейства. Броят на завършващите и оставащи буквално на улицата е в пъти по голям!

Сега имам притеснения за един конкретен случай, който всъщност се оказва не е единичен. Момче, което завършва образованието си успешно от малко градче се чуди къде да отиде след 31 май 2018г. защото неговите приемни родители са му казали, че държавата спира да плаща за издръжката му и той трябва да напусне собственият им дом! Социални дирекции и нито една институция не обръща внимание и на тези млади хора, които напускат приемните семейства! Дори въпросното момче не е било до края на балната вечер с класа си заради това, че е отчаян и се чуди накъде да поеме след 31 май 2018г.!

Жалко е наистина, че се създадоха хубави сгради, материалната база се подобри в тези социални услуги за деца! Но истината, е че не се промени отношението на държавните институции и не предприе през всичките тези години никакви стъпки за решаването на този сериозен проблем.

Преди дни беше погребението на 22 годишен младеж, който преди две години напусна социален Дом във Варна и е скитал по улиците. Защото е живеел в необитаем гараж, който гараж е бил запален от неизвестно за сега лице.

Много от момичетата  излезли от тези Домове, стават проституиращи и раждат деца, като по този начин повтарят грешките на биологичните си родители! Питам се нормално ли е държавата да влага цели 18/19 години средства за едно дете и след това да не предложи никакъв старт в живота!? Що за социална политика е това?

Ужасявам се от факта, че това е известно на социалните служби, както и на администрацията на Президента и никой не се заема сериозно с тези проблеми! До кога ще продължава това? Да залъгваме чужденците, да усвоява държава средства и нищо конкретно да не се прави за тези млади хора?

Преди години се радвах на инициативата на Президентската институция, но сега разбирам, че тя е неправилна и меко казано подигравателна спрямо завършващите и напускащите социалните институции млади хора. Защото питам се, какъв е смисъла да си като звезда на бала, да се снимаш с Президента на Република България и куп политици и знаменитости?

Два часа слава и после всеки да се оправя, както знае! Това за съжаление е отношението на институциите в България! Силно се надявам да обърнете внимание на този сериозен проблем и най – после да се размърдат политиците и да търсят начини за решаването му! Надявам се на този бал при Президента на България да се обърне внимание към проблемите на тази социална група. Отпускането на стипендии за част от младите, които продължават образованието си във ВУЗ в рамките на инициативата "Подкрепи една мечта“ е малка част, която решава проблема.  Не може с кампанийни инициативи да се решават толкова болни теми на обществото! Не е сериозно това!"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ходите в ЦВН,ПРЕХОДНИ,НАБЛЮДАВАНИ жилища.....а реално повечето сте напълно калпави
0
 
 
Животът приятелю е едно море в което ако си добър пловец,оцеляваш.Не очаквай нищо от никого,просто се бори да отстоиш позицията си и да бъдеш човек.Успех
0
 
 
Докато не въведат ДОСТАТЪЧНО ГОЛЯМ безусловен базов доход, ще има бездомни и гладуващи хора! Особено в най-бедната държава в ЕС... :(
+1
 
 
Струва ми се, че въпросните институции, от които излизат тези деца, трябва да са във връзка и с работодатели, които биха им осигурили работа и препитание.
Aнонимен
на 29.05.2018 г.
+1
 
 
за съжаление казва самата истина. държавата нехае за поданиците си.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: